Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Yaban mersininin faydaları nelerdir?

11-03-2024 17:25
Yaban mersininin faydaları nelerdir?

Antioksidan deposu olarak da bilinen yaban mersini birçok vitamin ve mineral içeren sağlıklı bir besindir. Yapılan çalışmalar yaban mersininin bağışıklığı güçlendirdiğini, hafızaya iyi geldiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Yaban mersininin 100 gramı sadece 42 kilokaloridir. E, C vitaminleri, potasyum, çinko, folik asit ve demirin yanı sıra bitkisel pigmentler (polifenoller) içerir. Polifenoller, hücreleri yenileyen, iltihapla savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasallardır. Diğer birçok meyve ile karşılaştırıldığında, yaban mersini doğal olarak daha az şeker içerir. Yaban mersini,  zengin bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Antioksidanlar, yaşlanma, güneşe maruz kalma, çevresel toksinler ve stres ile doğal olarak oluşan oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlayan bileşiklerdir. Yaban mersininin “mavi” renginden sorumlu olan antosiyaninler, vücudun serbest radikalleri durdurmasına ve etkisiz hale getirmesine yardımcı olur. İçerdiği C vitamini ile birlikte cildin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.  Yaban mersininin glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri seviyesini aniden yükseltmez. Yaban mersini yüksek lif yoğunluğu sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.

Yaban mersininin faydaları nelerdir?

Yaban mersininin faydaları oldukça fazladır. Antioksidanlar açısından zengin olan yaban mersini diğer meyve türleriyle karşılaştırıldığında yüksek antioksidan potansiyeliyle ön plana çıkmaktadır.

Yaban mersinine koyu mavi rengini veren antosiyanin kandaki serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur ve böylece vücudu kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı korur. Yaban mersininin düzenli tüketimi nörodejeneratif hastalıklar ve sindirim hastalıklarına karşı da koruyucu olmaktadır.

Yaban mersini zengin antioksidan içeriği ile kolesterol seviyesini kontrol etmeye de yardımcı olmaktadır. Çalışmalar, bu bileşenlerin kan yağ dengesini iyileştirmeye ve damarların tıkanmasını önlemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalıkları riskini azaltır. Bu nedenle yaban mersini kalbe iyi gelir ve kalp sağlığını destekler.

Yaban mersini bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerisinde bulunan antosiyaninler gibi flavonoidlerin yanı sıra yüksek C ve E vitamini içeriğiyle bakteri ve virüslerin yayılmasını önler, böylece bağışıklık sisteminin zayıflamasını engeller. Yaban mersini ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, öksürük ve soğuk algınlığı riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Yaban mersininde bulunan antioksidan bileşenleri hafızayı iyileştirmenin yanı sıra yaşa bağlı bilişsel hastalık riskini de düşürmektedir. Nöronlar arasındaki bağlantıları koruyarak ve güçlendirerek iletişim kurmalarını kolaylaştırır. Yaban mersini ayrıca sinir hücrelerindeki oksidatif stres riskini azaltarak sinirlerin sorunsuz çalışmasını sağlar.

Yaban mersini kan şekerini düzenler. Düşük bir glisemik indeksine sahip olduğu için diyabet ve insülin direnci gibi kan şekeri ile ilgili sorunlardan muzdarip olanlar için faydalıdır. Yaban mersini şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Yaban mersini iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Yüksek C vitamini içeriğiyle birlikte mineraller vücut tarafından daha iyi emilir ve kan oluşumunu ve hücrelere oksijen taşınmasını destekler. Yaban mersini iyi bir diyet lifi kaynağıdır, sindirime yardımcı olur ve bağırsak sağılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Yaban mersini nasıl tüketilmeli?

Yaban mersini çok yönlü bir meyvedir ve taze, kuru ya da dondurulmuş olarak yenebilir. Yaban mersini meyve olarak tek başına tüketilebileceği gibi yoğurt, yulaf ezmesi, krep, waffle kek, turta, reçel dondurma ve smoothielere eklenebilir. Taze veya kuru yaban mersini salatalara da eklenebilir. Meyve çayı olarak da tüketilebilir.

Yaban mersini nerede yetişir?

Fundagiller familyasına ait yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Türkiye'de ise en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir. Doğada kendliğinden yetişen yaban mersininin vitamin ve mineral içerikleri daha yüksek olmaktadır.

Yaban mersini ne kadar tüketilmeli?

Yaban mersini ne kadar sağlıklı olursa olsun, çok fazla tüketilmemelidir. Günde 75–100 gr yaban mersini tavsiye edilir. Taze yaban mersini fazla tüketilirse müshil etkisi olabilir. Yaban mersininin salisilik asit içerdiği de belirtilmelidir. Bu madde aspirinde de bulunur ve kan sulandırıcı etkisi vardır.

Hamileler yaban mersini tüketebilir mi?      

Yaban mersini C vitamini, antioksidanlar, lif, potasyum ve folat bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Hamileler günlük tüketilmesi gereken miktarı geçmemek şartıyla yaban mersini tüketebilir..

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Maranki  Yaban Mersini Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/yaban-mersininin-faydalari-nelerdir

Not:
 
Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.