Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?
Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?
Çakşır otu birçok bölgede Ferula ismi ile tanınan bir bitki türüdür.
Ferula, Apiaceae familyasının bir üyesidir. Çiçekli bir bitki olan Çakşır otu faydaları ile özellikle son dönemlerde sıklıkla tercih edilmeye başladı.
Bu bitki türünün anavatanı Akdeniz bölgesinin doğu kesimleri ve Orta Asya'dır.
Genellikle kurak iklimlerde yetişen bitkinin iki farklı türü vardır. Bu iki türü birbirinden ayıran en önemli fark birinin zehirli diğerinin ise zehirsiz olmasıdır.
Bu iki türü ayırabilmek için çiçeklerine dikkat etmek gerekir.
Zehirsiz olan Çakşır otu, zehirli olandan farklı renkte çiçek açar. Zehirsiz Çakşır otu arazilerde en nadir rastlanan türdür.
Örneğin arazi içerisinde Çakşır otu varsa ve arasında bir deste farklı çiçek rengine sahip ot görürseniz, bu ot zehirsiz türdür.
Zehirsiz türler arasında yenilebilir olan Çakşır otu çeşidi de vardır.
Yenilebilen Çakşır otunun tadı ve kokusu, diğer Çakşır otu türlerinden oldukça farklıdır.
Bitki bir süre sonra toprakta kendiliğinden çürür. Çakşır otu çürüdükten ortalama bir sene sonra ise otun dibinde mantar yetişmeye başlar.
Beyaz renge sahip olan bu mantar yenilebilirdir. Bu mantar çakşır mantarı ya da Pleurotus Eryngii ismi ile de bilinir.
Dünyanın birçok yerinde yetişebilen bitki, Türkiye'nin ise Avrupa taraflarında yetişir.
Latincede Ferula kelimesi "çubuk" anlamına gelir. Kalın ve içi boş bir yapıya sahip olduğu için bu isim tercih edilmiştir.
Çakşır Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Çakşır otu faydaları ile bilinen çok çiçekli bir bitki türüdür. Sağlık açısından faydaları olduğu için toplanan bu ot, bir süre kurutulur.
Daha sonrasında ise çakşır otu faydalarından yararlanmak için genellikle kurutulmuş ot ile çay hazırlanır.
Yenilebilen çakşır otu türleri genellikle çay yapımı için de uygun türlerden birisi olarak bilinir. Maydanoz familyasının bir parçası olan bitki genellikle sarı renk çiçeklere sahiptir.
Boyu ise 2 - 3 metre civarındadır. İnsan vücudunun bazı ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan ot, vücudumuzdaki bazı eksik mineral ve vitaminleri içerir.
Böylelikle eksik vitaminleri alabilmemize imkan sağlar.
Çakşır Otunun Farklı Türleri Var mıdır?
Çakşır otunun birçok farklı türü olduğu bilinir. Fakat sarı renk çiçeklere sahip olan bitki türü yenilebilir ve çayı yapılabilir.
Şemsiyeye benzeyen sarı çiçekleri ile bu türü kolaylıkla fark edebilirsiniz.
Büyük sarı çiçekleri ile bilinen çakşır otu türünün ismi "kerkul" olarak bilinir. Helizdağlı olarak bilinen türü ise büyük tohumları ile bilinir.
Helizdağlı türünün yapraklarını açtığınız zaman ise içerisinden süt aktığını görmek mümkündür.
Bunun haricinde ise bu bitkinin en az otuz farklı türü olduğu bilinir. İskandinav kabilesinin bir parçası olarak da kabul gören ot, genellikle "rezene" olarak bilinir.
Bu ot türü rezene olmasa dahi "dev rezene" ismi ile anıldıkları hakkında bazı bilgiler vardır. Rezene çayının faydaları olduğu kadar çakşır otu ile hazırlanan çayında birçok faydası bulunur.
Çakşır Otu Çayı Faydaları Nelerdir?
Çakşır otu faydaları, çay formunda da kendini gösterir. Çakşır otu çayı ve suyu oldukça faydalı içecekler arasında yer alır. Bu nedenle de gün içerisinde belirli bir miktarda çakşır otu çayı içmek özellikle bağışıklık sistemi için büyük önem taşır. Çayı ve suyunun bilinen bazı faydaları arasında şu maddelere yer verilir;
- Kas ve eklem ağrırlaının hafiflemesine yardımcı olur.
- Kan şekerinin düşmesine yardımcıdır.
- Ağrı kesici özelliği bulunur.
- Astım hastalığı için faydalıdır.
- Bronşite iyi gelir.
- Sinir sistemini düzenler.
- Sakinlik verir.
- Soğuk algınlığını önleyici özellikleri vardır.
- İştahı açar.
- Kilo almak isteyenler için destekleyicidir.
Çakşır Otunun Erkeklere Faydaları Nelerdir?
Çakşır otu faydalarından birisi afrodizyak özelliği olmasıdır. Erkeklerde cinsel performansı arttırmaya yardımcı olur.
Aynı zamanda bitkiyi düzenli olarak kullanan erkeklerin meni sayısında artış olduğuna dair de bazı bilgiler bulunur.
Cinsel isteksizliğin ve iktidarsızlığın giderilmesinde de çakşır otu faydalarından yararlanmak mümkündür.
Çiftler arasındaki cinsel mutluluğun artış göstermesine yardımcı olan bitki sayesinde cinselliğe bağlı problemler de yavaş yavaş ortadan kalkabilir.
Kısırlık tedavilerinde de sıklıkla çakşır otu faydalarından yardım alınır. Tedavilere ek olarak doğal içeriklerden yardım almak, tedavi sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.
Çakşır Otu Kökü Faydaları Nelerdir?
Çakşır otu kökü genellikle çakşır suyu hazırlamak için kullanılır. Aynı zamanda çakşır çayının yapılışında da yine bu otun kökünden yardım alınır.
Aktarlarda bulmak mümkündür. Aktarlarda bitkinin kökü, suyu ve yağı satılır.
Aynı zamanda çakşır otunun tozunu ya da macununu da aktarlarda bulabilme imkanınız vardır.
Çakşır otundan çay yapmak için kök tercih edilebileceği gibi toz halinde kullanımı da tercih edilebilir. Çakşır otu kökünün bilinen bazı faydaları şu şekilde sıralanır;
- Sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Vücutta oluşan ağrıları hafifletir.
- Vücudu toksinlerden temizler.
- Kan şekerinin dengelenmesi ne yardımcı olur.
- Cilt lekelerinin giderilmesini destekler.
- Akne oluşumunu engelleyici özelliği vardır.
- Kemik yapısını güçlendirir.
- Afrodizyak özelliği bulunur.
Çakşır Otu Macunu Faydaları Nelerdir?
Çakşır otu macunu genellikle erkeklerin cinsel performansının arttırılması için tüketilir.
Afrodizyak etkisi bulunan bitki, macun formundayken daha etkili olabilir.
Aynı zamanda çakşır otu macunu faydalarından bir diğeri ise sperm sayısının artmasına yardımcı olmasıdır.
Sperm sayısının artmasının yanı sıra kalitesi de artış gösterebilir. Kısacası çakşır otu macununun temel kullanım alanı cinsel performansı arttırmak ve sperm sayısını arttırmaktır.
Aynı zamanda kısırlık tedavisinde destekleyici olarak kullanılan otun macun formunda olmasının daha faydalı olduğu da bilinir.
Günde iki tatlı kaşığı çakşır otu macunu tüketmek yeterlidir. Dilerseniz çakşır otunun tozunu alarak evde bal ve pekmezle karıştırabilirsiniz.
Böylelikle yine macun kıvamında hazırlanmış olur. Hazır olarak satılan bitkinin içerisinde de genellikle bal ve pekmez yer alır. Macunu evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Çakşır Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çakşır Kökü Nasıl Kullanılır?
Çakşır kökünden su elde etmek için ilk önce su kaynatmak gerekir. Bir fincan kaynar suyun içerisine çakşır kökü ya da çakşır tozu katılır. Daha sonrasında fincanın üzeri kapatılır ve beş dakika boyunca dinlenmeye bırakılır. Hazırlanmış olan su beş dakika sonra içilecek kıvama gelir. Bu su genellikle çakşır çayı olarak da adlandırılır. Soğuk ve sıcak içime uygun olan çayı günde bir fincan kadar tüketmeniz yeterli olur. Daha fazla çakşır suyu ya da çakşır çayı tüketmeniz, sağlığınız açısından zararlı bazı durumları ortaya çıkarır.
Bitki kökünün yağı da vardır. Bu yağın kullanım alanı genellikle cilt problemleri içindir. Yüzünüzde sivilce ya da siyah nokta oluşumu varsa, çakşır yağı ile zeytinyağını karıştırarak yüzünüze sürebilirsiniz. Bu karışımı hazırlarken bir çay kaşığı ot ile yarım çay kaşığı zeytinyağını karıştırmanız yeterli olur. Hazırlamış olduğunuz yağ ile sivilceli bölgelere masaj yapmanız gerekir. Böylelikle cildinizdeki sivilceler kurumaya ve iyileşmeye başlar. Bu uygulamayı sadece sivilceli bölgeye yapmaya özen göstermeniz gerekir.
Çakşır Otunun Zararları Nelerdir?
Günümüzde çakşır otu adı altında birçok farklı bitki yer alır. Bunların bazıları çakşır otu türleri olsa da diğerleri sadece bu ota benzeyen farklı bitki türleridir. Bitkinin zehirli olan türlerinin bulunduğu da bilinir. Bu nedenle bu otun tüketimine dikkat etmek gerekir. Her ne kadar zehirli olan tür ile zehirsiz olan tür farklı renklere sahip olsa da bazen renk benzerlikleri olma ihtimali de bulunur. Bu nedenle zehirli türlerinin tüketim riski de bulunur.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda, tüketilmekte olan bazı bitkilerin karaciğere zarar verdiği ortaya çıkar. Aynı zamanda bitkilere bağlı olarak zehirlenme vakalarının görülme riski de oldukça yüksektir. Zehirsiz olan çakşır otunun sürekli olarak ve aşırı dozda tüketimi ise bazı yan etkileri ortaya çıkarır. Bu yan etkiler şu şekildedir;
- Depresyona neden olur
- Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verir
- Mide bulantısı yapabilir
- Ruh halini olumsuz yönde etkileyebilir
Hamilelikte (Gebelikte) Çakşır Otu Tüketmek Zararlı mıdır?
Hamilelik (gebelik) sürecindeki kişilerin, bu otun herhangi bir türünü kullanması uygun değildir. Hatalı seçim ya da yanlış tüketimi hem anneye hem de bebeğe ciddi şekilde zarar verebilir. Zehirli olan çakşır otunun tüketilmesi halinde bebeğin de zehirlenme riski bulunur. Bu süreçte kendi sağlığınızı da bebeğinizin sağlığını da riske atmamanız gerekir. Bu nedenle yan etkileri bulunan gıdaların ya da içeceklerin tüketilmemesine özen göstermenizde fayda vardır.
Doğumdan sonrasında ise doktorunuzun onayı olması halinde bu otun tüketiminde bulunmanız mümkündür. Gebelik sürecinde de çakşır otunun faydalarından yararlanmak isterseniz, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuzun onay vermesi halinde bu otun çayını, macununu ya da tozunu tüketebilirsiniz. Fakat her ihtimali göz önüne alarak bu süreçte bebeğinizin sağlığını riske atacak her besinden uzak durmanız önerilir.
Çakşır Otu Tozu Ne İşe Yarar?
Bu ot birçok farklı formda aktarlarda satışa sunulur. Özellikle bu otun kökü daha sık tercih ediliyor olsa da tozunu kullanmak daha avantajlıdır. Otun kökü ile de tozu ile de çakşır çayı ve suyu elde etmek mümkündür. Toz ile aynı zamanda macun da hazırlayabilirsiniz. Bu nedenle toz halinde satılan otlar daha sık tercih edilir. Çakşır otu tozunun faydaları da kökü ile aynı özelliklere sahiptir. Tozunun ilk kullanım alanı afrodizyak etkisine sahip olmasıdır. Çakşır macunu, bu otun tozundan elde edilir. Bu macunun tüketilmesi ise cinsel performansın artmasına katkı sağlar. Tozunun bilinen bazı faydaları şu şekildedir;
- Balgam söktürücü özelliği bulunur
- Uyku problemlerine iyi gelir
- Sindirim sistemini düzenler
- Sakinleştirici etkisi bulunur
- Bağırsakta oluşan parazitlerin yok edilmesine yardımcıdır
- Nezleye iyi gelir
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler
- Hücre yenileyici özelliği bulunur
- Ciltteki lekelerin ve yara izlerinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur (Tozdan yağ elde edilerek kullanılır)
Çakşır Otu Suyu Nasıl Yapılır?
Çakşır otu suyu genellikle bu otun kökünden ya da yapraklarından elde edilir. Bitkinin yapraklarının toplanması gerekir. Daha sonrasında toplanmış olan yapraklar kurutulur. Kurutulan yapraklar toz haline getirilir. Kurutma aşamasının genellikle güneş altında olması daha etkili olur. Toz haline getirmek için ise blender kullanmak mümkündür. Daha sonrasında ne kadar su hazırlanacağına bağlı olarak içme suyu kaynatılır. Su ile tozun orantılı olmasına dikkat etmek gerekir. Kaynayan suyun içerisinde çakşır tozu atılarak su elde edilir. Yapraklarını sıkarak da çakşır suyu elde etmek mümkündür.
Maranki Çakşır Otu Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/caksir-otu-faydalari/hg-4306
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.