Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Deve Dikeni Nedir? Deve Dikeni Faydaları? Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?

13-02-2024 15:18
Deve Dikeni Nedir? Deve Dikeni Faydaları? Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?

Deve Dikeni Latince Adı: Silybum marianum

Almanca Adı: Mariendistel

Deve Dikeni'nin Diğer İsimleri: Akkız, Deve kengeri, Kengel, Meryemana dikeni, Sütlü kengel, Uslu kenger, Şevkül Meryem.

Deve Dikeni'nin Bilinen Bileşimleri: Karaciğeri koruyucu etken maddeler kompleksi, üç flavonolignan’dan oluşan Silymarin. Acı maddeler, taxifolin, ouercetrin, sabit yağ, albümin, müsilaj.

Deve Dikeni'nin Özellikleri: İkinci derecede sıcak ve kurudur. Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yetişir. 150 santimetreye kadar uzar. Genellikle güneşli yol kıyılarında ve tarlaların aralarında yetişir. Yaprakları soluk yeşil renkli, beyaz damarlı ve dikenlidir. Sapın ucunda enginarı andıran mor çiçekleri vardır. Meyveleri 5 ile 7 milimetre uzunluğundadır. Ağustos-eylül aylarında olgunlaşan meyveler toplanır ve açık havada iyice kurutulur.

Deve Dikeni'nin Faydaları:
Kuvvetli bir antioksidan etkisi olan bitki karaciğer koruyucu özelliğe sahiptir.
Deve dikeni ekstreleri, bugün üzerinde en çok çalışma yapılan ve etkisi belirlenmiş bitkilerden biridir.
Bu bitkinin en önemli özelliği karaciğer yağlanması, Siroz, çeşitli kimyasal toksinlere bağlı karaciğer hasarları, sarılık gibi karaciğerle ilgili tüm sağlık sorunlarına karşı yararları olmasıdır.
Alkol alan insanların karaciğerin korur. Bitkisel destekleyicilerin en önde gelenedir.
Karaciğeri zararlı ve zehirli maddelerden büyük bir başarıyla temizler.
Balgamı çıkartır, kanı artırır ve göğsü yumuşatır.
Deve 
Hanımların gecikmiş adetlerini söker.

Dikeni Nasıl Kullanılır?

Bir tatlı kaşığı dolusu deve dikeni tohumu, havanda hafifçe ezilir. Orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10–15 dakika demlendirildikten sonra süzülür. Taze demlenmiş çay sıcakken ve yudumlanarak, sabahları aç karnına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak içilir. Deve dikeni tohumu, naneyle karıştırılarak da demlenebilir. Böylece, yalnızca yeni bir lezzet oluşturmakla kalınmayıp, çayın iyileştirici gücü de arttırılmış olur.

Deve Dikeni'nin Yan Etkileri: Kullanılmaya başlandığı günlerde çok az sayıda kullanıcıda ishal oluşturduğu kaydedilmiştir, bu durum geçicidir. Hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar içinde güvenli kabul edilir, ancak içerisinde farklı ürünler de varsa doktara danışılarak kullanılmalıdır. Herhangi bir ilaçla etkileşimi bulunmamaktadır. Deve dikeninden yapılan haplar çok faydalıdır.
Bitkilerin Efendisi Lokman Hekim  Prof. Dr. Ahmet Maranki Hocamızdan Enginar Devedikeni Karahindiba İle  Alakalı Detaylı Anlatıma Videomuzu İzleyerek Ulaşabilirsiniz. 

Maranki Deve Dikeni Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: Ahmet Maranki & Elmas Maranki Şifalı Bitkiler (2008)  (s. 125-126) Mozaik Yayınları

© Tüm yayın hakları anlaşmalı olarak saklıdır. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. İzinsiz çoğaltılamaz , basılamaz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.