Karabiberin Faydaları Nelerdir?
Karabiber, besinleri tatlandırmasının yanında sağlık açısından da önemli faydaları bulunan baharatlar arasında yer alır. İçerisinde yer alan piperin ve antiinflamatuar etkiler sayesinde birçok hastalıkla savaşmasına yardımcı olur. Karabiber tüketmek sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve besin emilimini artırır. Bunun yanında ishali de önlemeye yardımcı olan bir yapıya sahiptir. Ancak yüksek miktarlarda yemek, bazı ilaçların çok fazla emilimini teşvik ettiğinden tehlikeli olabilir. Bu nedenle doğru oranda tüketmek önemlidir.
Karabiber Nedir?
Karabiber, piperaceae familyasına ait olan, gaz giderici ve mide salgısını uyarıcı etkisi bulunan ve dünyada en yaygın olarak kullanılan bir baharat türüdür. Karabiber, yemeklere eklenerek lezzet arttırmanın ötesinde, biyoaktif bileşikleri sayesinde sağlık açısından faydalar sunar. İçerisindeki en önemli bileşeni piperin, karabibere keskin bir tat veren bir alkaloid olarak bilinir. Bunun yanında piperin, ateroskleroz, kardiyovasküler hastalık ve nörolojik durumlar gibi kronik hastalık riskinin azalmasına yardımcı olur.
Karabiberin Faydaları Nelerdir?
Karabiber, güçlü bir antioksidan olarak vücut ve beyin sağlığı için çeşitli yararları bulunur. Karabiber bileşiğinde yer alan piperin, vücuttaki inflamasyonun hafiflemesinde, kanserle mücadelede, sindirim sistemi sağlığını desteklemede ve beyin gelişiminde önemli bir role sahiptir.
Karabiberin en yaygın görülen faydaları şöyle sıralanır:
- Kalsiyum ve selenyum gibi besin emilimini arttırır
- Sindirimi sistemini rahatlatır ve ishali önler
- Kan şekerini artırır
- Kolesterole karşı etkilidir
- İltihabı gidermeye yardım eder
- Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur
- Kalp atış ve yüksek tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan potasyum içerir
- Kilo kaybını destekler
- Ruh halini değiştirerek iyi gelir
- Doğal bir ağrı kesicidir
- Solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılır
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
- Cilt sağlığına iyi gelir
- Saçta meydana gelen kepeğe karşı kullanılır
- Beyin gelişimine iyi gelir
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Karabiber, vücutta bir antioksidan görevi görerek serbest radikallerin verdiği hasarlarla mücadele eder. Serbest radikaller vücutta kişinin yetersiz beslenmesi, çok fazla güneşe maruz kalması, sigara içmesi gibi nedenlerle meydana gelir. Karabiber içerisindeki piperin, serbest radikal düzeylerini kontrol altına alarak vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında karabiber, içeriğindeki piperinle beraber iltihaplanma, hücresel hasar ve hastalığa karşı koruma sağlayabilecek limonen ve beta-karyofilen esansiyel yağları barındırır.Besin emiliminin artmasına yardımcı olur
Karabiber, vücuda alınan besinlerin ve faydalı bileşenlerin emilimini ve işlevini artırabilir. Antiinflamatuar bir içeriği bulunan karabiber, sebze ve meyvelerde bulunan ve vücudun A vitaminine dönüştürdüğü bir bileşik olan beta-karoten emilimini artırır. Beta-karoten bileşeni, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarlarıyla mücadele eden güçlü bir antioksidan görevi görür.
Sindirimi sistemini rahatlatır ve ishali önler
Karabiber baharatı mide fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olarak pankreas ve bağırsaklarda yer alan yağ ve karbonhidratların sindirilmesine yardımcı olur. Bunu da enzimlerin salınımını uyararak yapar. Bunun yanında karabiber, sindirim sistemi zayıf olan ve ishali olan kişilerin yararlandığı bir baharattır.
Cilt sağlığına iyi gelir
Karabiber, içerisinde yer alan bileşenler cildin her türlü cilt pigmentasyonundan koruyarak ve cildin orijinal renginin korunmasına destek olur. Aynı zamanda karabiber, erken yaşlanmanın önüne geçerek koyu lekelerin önlenmesinde etkili olduğu bilinir.
Saçta meydana gelen kepeğe karşı kullanılır
Karabiber, kepek tedavisine karşı etkili şekilde kullanılabilir. Fakat yan etkilere neden olabilen karabiberi cilt derisine sürmeden önce mutlaka uzman doktora danışmak önemlidir.
Kilo kaybını destekler
Karabiber, yeşil çaya eklenerek zengin besin içeriği sayesinde vücuttaki yağların parçalanmasını sağlayabilir. Aynı zamanda vücudun metabolizmasının artmasında etkili olur.
Ruh halini değiştirerek iyi gelir
Çiğ karabiber çiğnemek kişinin zihninin uyarılmasına yardımcı olarak ruh halinin tetikleyen kimyasalların beyne salınmasına destek olur. Ancak bu durumun aşırıya kaçırılmaması önemlidir.
Solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılır
Karabiber tüketilerek soğuk algınlığı ve öksürük gibi solunum sorunlarına karşı kullanılır. Özellikle yeşil çaya ya da bir bardak süte bir tutam karabiber ve bir tutam zerdeçal ekleyip sıcak olarak tüketmek solunum yollarının açılmasına yardımcı olur.
Beyin gelişimine iyi gelir
Karabiber içerisinde yer alan piperin, hafıza gücünü artırarak beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bunun yanında Parkinson veya Alzheimer gibi hastalıklara da iyi gelir.
Kan şekerini artırır
Karabiber baharatının düzenli olarak yemeklere eklenmesi kişinin insülin duyarlılığına karşı kullanılmasını sağlar. Bunun yanında karabiber, kan şekeri metabolizmasının iyileşmesinde önemli rol oynar.
Kolesterole karşı etkilidir
Karabiberin içerisindeki önemli bir bileşen olan piperin, kolesterol seviyesinin düşmesinde etkili rol oynar. Aynı zamanda piperin, vücuda alınan besinlerin emilimine yardımcı olur. Antioksidan ve antiinflamatuar gibi özellikleri bulunan karabiber, zerdeçaldaki kurkumin bileşiğinin emilimini arttırdığı görülmüştür.
Karabiber Yan Etkileri Nelerdir?
Karabiber baharatı, tüketimi açısından güvenli olarak kabul edilse de bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Karabiberin yan etkileri, sindirim sistemi sorunları, alerjik reaksiyon ya da ilaçlarla etkileşime girme şeklinde ortaya çıkabilir. Karabiber yanlışlıkla akciğerlere kaçtığı durumda ciddi problemlere neden olabilir.
Bunların yanında karabiberin diğer yan etkileri şöyle sıralanabilir:
- Karabiber büyük miktarlarda alındığında hamileler için tehlikeli olabilir
- Karabiberde yer alan piperin kanın pıhtılaşmasını azaltabilir
Karabiber Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Karabiber hangi hastalığa iyi gelir?
Karabiber içeriğindeki bileşenler sayesinde sindirim problemlerine, gaz şişkinliğine iyi gelir. Bunun yanında tiroid hastalıklarına karşı da tüketilebilir.
Karabiber her gün yenir mi?
Karabiber aşırı miktarda tüketildiği durumda midede problemlere neden olabilir. Bu yüzden her gün tüketilse bile doğru miktarda vücudu almak önemlidir.
Maranki Karabiber Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/karabiberin-faydalari
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.