Karbonat: Çok Amaçlı Kullanımı, Neye İyi Gelir?
Karbonat Faydaları
- Dişleri Temizler
- Koltuk Altı Kararmalarını Önler
- Sindirimi Kolaylaştırır
- Boğaz Enfeksiyonuna İyi Gelir
- Cildi Temizler
- Ev Temizliğinde Kullanılır
- Saç Rengini Açar
- Kepeğe İyi Gelir
Karbonat nedir, ne işe yarar merak ediyorsanız tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Karbonat nedir diye araştırırken farklı karbonat türevlerine rastlamış ve kalsiyum karbonat nedir, sodyum karbonat nedir, lityum karbonat nedir gibi sorulara yönelmiş olabilirsiniz. Halk arasında karbonat olarak adlandırılan ve kimyasal ismi sodyum bikarbonat olan bileşimden bahsediyor olacağız.
Karbonat Nedir?
- Karbonatın genel tanımı yapıldığında özünde kimyasal bir madde olduğu söylenebilir.
- Çeşitli asitlerin bazlarla birleşimi sonucunda oluşan tuzların ismine karbonat demek mümkündür.
- Ev temizliğinden kişisel bakıma birçok fayda yaratan karbonat, yapılan tariflerden daha iyi sonuç alınmasına büyük katkı sağlar.
- Mutfakta her zaman bir paket karbonat bulundurmak yemek yapmayı sevenler için iyi bir tercihtir.
- İşin esasında karbonat adı verilen toz beyaz gıda ve temizlik maddesi, karbonik asidin bir tuzudur.
- Oksokarbon anyonu olarak bilinen kimya ürünü karbonat, hayatımızın pek çok alanında bize yardım eder.
- Mide sağlığını korumak adına, bakliyatların içinde bulunan gazı dindirmek adına kullanıldığı dikkat çeker.
Karbonatın Faydaları Nelerdir?
- Dişleri Temizler: Dişlerin tam anlamıyla temizlenmesi, lekelerin giderilmesi ve koku oluşmaması için gargara yapmak önemlidir. Karbonat gargara yöntemiyle karbonat ve su karışımı yaparak ağız sağlığı konusunda iyi bir adım atabilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda lekelerin azaldığı ve karbonat diş beyazlatma etkisi gözlemlenir.
- Koltuk Altı Kararmalarını Önler: Karbonat ve limon suyu karışımı koltuk altına sürüldüğü zaman kararma görüntüsü sorunu çözülür. Koltuk altının daha iyi kokması da böylelikle sağlanır.
- Sindirimi Kolaylaştırır: Limon karbonat faydaları özellikle bu ikili suyla tüketildiğinde sindirimin kolaylaşmasında etkilidir.
- Boğaz Enfeksiyonuna İyi Gelir: Ağızda ve boğazda enfeksiyon oluşması durumunda tedavi amaçlı olarak karbonattan yardım alınabilir. Karbonatın ağıza faydaları sayesinde diş ve ağız temizliğinin yoğun şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz.
- Cildi Temizler: Cilt bakımı için son derece faydalı bir maddedir. Maske yapılarak cilt üzerine sürüldüğünde ölü derinin gittiği ve cildin parlaklık kazandığı görülür. Saç üzerinde karbonat kullanımı sonucunda saç derisinin temizlendiği ve rahatladığı hissedilir.
- Ev Temizliğinde Kullanılır: Ev temizliği için karbonat son derece iyi bir seçenektir. Evin her noktasının temizliği amacıyla rahatlıkla değerlendirilir.
- Saç Rengini Açar: Karbonat ile saç açma işlemi de kısa sürede yapılır. Kolaylıkla bulacağınız birkaç malzemeyi ekleyerek ya da banyoda saçınıza karbonat sürerek bu işlemi gerçekleştirmek mümkün olur.
- Kepeğe İyi Gelir: Karbonat kepek sorunu için de ideal bir çözüm sunar. Şampuanla yıkadığınız saçlara karbonat eşliğinde masaj yapınca ve durulama suyuna elma sirkesi ekleyince saçlar en iyi şekilde temizlenir.
Karbonat Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?
- Karbonat faydaları içinde ev temizliğine yaptığı katkılar da büyük yer tutar. Karbonat yardımıyla evin her köşesini tertemiz duruma getirebilirsiniz.
- Halılarınızda zaman içinde kötü kokular oluşabilir. Bir miktar karbonatı halıya serptikten sonra elektrikli süpürge ile temizlemeniz büyük fark yaratır ve hoş bir koku gelir.
- Karbonatı buzdolabına koymanız da temizlik yapmadan bile tüm kötü kokuların gitmesine yardım eder.
- Ayrıca karbonat iyi bir leke çıkarıcıdır.
- Elbise ya da halılarda oluşan lekelere karbonat sürüp bekletince sorun çözülür. Mutfak tezgahlarını ve kirli banyo lavabolarını karbonatla ovmak iyi bir seçenektir.
- Tıkanmış durumda bulunan lavaboya bir su bardağı karbonat döküp 1 bardak sirke eklerseniz ve üstüne 2 litre kaynar su dökerseniz lavabo açılır.
- Karbonat ve sirke birleşimi böylelikle bir kere daha yararlı olur.
- Demlik, çaycı gibi mutfak ürünlerinin iç kısmında oluşan kireçli tabakayı karbonatla temizleyebileceğinizi biliyor musunuz?
- Bu yöntem sayesinde, çelik ürünlerin içi daha parlak ve temiz olacaktır.
- 1 paket karbonatı demlik ya da çaycı içine atın ve üzerine sıcak su ekleyerek birkaç dakika kaynatın.
- Kaynama esnasında kireçler çözülecektir. Son aşamada soğuk suyla iyi şekilde yıkayın ve kurutun.
Karbonat Neyden Yapılır?
- Karbonat kimyasal tepkimeler sonucunda üretilen bir tür madde olarak açıklanabilir.
- Beyaz renkli kristal özellikli bir toz olarak tanımlanması doğru olur.
- Karbonat formülü sodyum bikarbonat şeklinde ifade edilebilir. Sodyum ve karbon maddelerinin bir araya gelmesi sayesinde elde edilir.
- Karbonat içeriği denildiği zaman sodyum tuzlarından biri olduğu akıllara gelebilir.
- Suda rahatlıkla çözünebilen madde bu özelliği sayesinde karbonat temizlik amacıyla kullanılmaya elverişli olmuştur.
Karbonat Zayıflatır Mı?
- Karbonatın zayıflama sürecinde etkili olduğu uzmanlar tarafından da onaylanır. Karbonat kürü adı da verilen karbonatlı su hazırlama süreci kolaylıkla gerçekleşir.
- Günde 2,5 litre kadar karbonatlı su tüketimi sonucunda bir ayda ortalama bir fark görülür.
- Öğünlerden yaklaşık 1 saat önce ve sonra suyu tüketmek gerekir.
- 1,5 litrelik suyun içine karbonat ekleyip karıştırmak sonucunda kür hazır hale gelir.
- Karbonat içmek, metabolizmanın ve sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına destek olur.
- Bu uygulamaya karbonat diyeti adı da verilmektedir.
- Ancak karbonatlı su zararları da bulunmaktadır ve bu zararlar bünyeye göre değişebilir.
- Özellikle mide sıkıntıları yaşanabilir. Bu nedenle temkinli olmak ve suyun etkilerini gözlemlemek, aşırı dozda tüketmemeye özen göstermek gerekir.
- Karbonatlı limonlu su zayıflatır mı diye merak ediyorsanız, bazı diyetisyenlerin bu karışımı diyetlerde önerdiğini, sindirimin hızlanmasında, tokluk hissinin artmasında yardımcı olduğunu söylediğini belirtebiliriz.
Bitkilerin Efendisi Lokman Hekim Prof. Dr. Ahmet Maranki Hocamızdan "Alkali Su Nasıl Yapılır?" İle Alakalı Sorunun Detaylı CevabınaVideomuzu İzleyerek Ulaşabilirsiniz.
Maranki Karbonat Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/karbonat-nedir-maskesi-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir/
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.