Kına Faydaları Nelerdir?
Kına faydaları Türk kültürü için geleneksel bir önem taşıyan bu malzeme hakkında merak edilen bir konudur. Geçmişten günümüze gelen bir gelenek olarak değerlendirilen aynı zamanda sağlık açısından da faydalı olduğu bilinen kına, geçmiş yıllarda evlenecek çiftlerin nazar ve kötülüklerden korunması amacıyla özel gecelerde yakılırdı.
Buna bağlı olarak bu adetin hala devam ettiğini ancak günümüzde kınanın çeşitli sağlık sebepleri dolayısıyla da kullanıldığını söylemek mümkündür. Fiziksel etkileri ve kozmetik amaçlar dolayısıyla kullanılan kına, kullanım esnasında dikkatli olunması gereken bir malzeme olarak olarak da ele alınmalıdır.
Her ne kadar kültür kapsamında özel günlerde ve gecelerde tercih edilen bir malzeme olsa da kına içeriği bakımından günlük yaşamda da yer verebileceğiniz doğal bir üründür. Özellikle cilt sağlığı için kına kullanabilirsiniz.
Kına faydaları hakkında merak duyan pek çok kişinin olsa da bunun için öncelikle kınanın ne olduğunu anlatmak gerekiyor. Arabistan’da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulmasıyla elde edilen, bir tür toz olan kına, eski çağlardan beri kullanılıyor.
Geçmiş yıllarda süs amaçlı kullanılan, Türk ve İslam geleneklerinde ise evlenen kızların kına gecelerinin teması haline gelen kına, boyadığı dokuya kızıl bir renk vermesi ile ünlüdür. Ticari olarak satılan kınalar esmer ve yeşil olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Yeşil kına saf kına olmadığı gibi, başka bir boya ile renklendirilmiş ürün olarak ele alınabilir.
Saf kına esmer kına olarak da değerlendirilen, yeşil kınadan daha koyu renkli bir kına türüdür. Bu kına orijinal kına olarak ele alınır. Orijinal kına turuncuya alan kırmızımsı bir renge sahiptir. Saç ve cilt bakımı başta olmak üzere pek çok amaç doğrultusunda kullanılır. Toz halde satılan bir malzeme olan kınayı kullanmak için su ile karıştırmak gerekir. Su ile karıştırıldığında harç haline gelir. Yenilerek tüketilmeyen dolayısıyla faydaları genellikle cilt, saç ve tırnaklar üzerinde gerçekleşen kına, tıbbi amaçla da kullanılmıştır.
Kınanın bugüne dek farklı gelenekler tarafından çeşitli zamanlarda kullanıldığı görülür. Yara üzerinde antiseptik özellik sebebiyle kullanılan, diken batan yere sürüldüğünde rutubeti kurutan, bu gibi avantajları sebebiyle sevilen kına, geleneksel değerler adına da önemlidir. İyileşmeyi kolaylaştırması aynı zamanda kozmetik olarak tercih edildiğinde sağlıklı bir seçenekten yana tercih yapmayı kolaylaştırması en sevilen özellikleri arasındadır.
Kınanın Faydaları Neler?
Kına faydaları cilt üzerinde farklı şekillerde kendisini gösterir. Kınayı faydalı kılan bazı önemli özellikleri bulunur.
Faydaları şu şekilde ele alınabilir:
- Deri hastalıklarının tedavisi için uzun yıllardır kullanıldığı bilinen kına, içeriğinde bulunan maddeler sebebiyle deride oluşan tahribatın engellenmesine ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Özellikle cilt bariyerini bozulduğu, dolayısıyla cilt bariyerinin daha ince ve hassas hale geldiği durumlarda meydana gelen kabuklanmayı engelleyebilir. Deri hücrelerinin sağlığını koruma konusunda da tercih edilen bir malzemedir.
- Tarihin en eski zamanlarından beri saç rengini değiştirmek ve doğal bir bakım yöntemi kullanmak isteyen kadınlar tarafından kına kullanılmıştır. Günümüzde hem kadın hem de erkekler tarafından tercih edilen bir malzeme olarak değerlendirilen kına, dökülen saçlar için doğal bir şifa kaynağıdır. Genel saç sağlığı adına da oldukça faydalıdır. Düzenli olarak kullanıldığı takdirde saç uçlarında kırılma gibi bakımsız bir görüntüye yol açabilecek problemlerin giderilmesine fayda sağlayabilir. Yanlış bakımlar, yüksek ısı ile saç şekillendirme veya kimyasal ürünler ile saç rengini değiştirme gibi etkenler saçların sağlıklı halini kaybetmelerine yol açabilir. Kına içeriğinde bulunan pH dengesi sebebiyle saçlarını kaybettiği nemi geri kazanmalarını sağlar ve böylelikle kuruluk sebebiyle oluşabilecek rahatsız edici görüntünün ortadan kalmasını destekler. Bununla birlikte kınanın saç için kullanılması kepeğe karşı da etkili olmasını sağlarlar. Dolayısıyla saç için en önemli ürünlerden biri olduğunu söylemek mümkündür.
- Kınanın faydaları arasında ayak sağlığını olumlu etki yaratması bulunur. Ayakta çeşitli sebepler dolayısıyla gelişebilecek mantarın, ayak kokularının, çıban ve yaraların tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
- Herhangi bir sebep dolayısıyla meydana gelen ağrılara karşı etkili bir ürün olduğu bilinen kına, antiseptik bir özelliğe sahip olduğu için ağrının hafiflemesi konusunda faydalı olabilir. Bununla birlikte kırık ve çıkık gibi sebepler dolayısıyla oluşan iltihabın giderilmesi adına da tercih edilebilir.
- Tırnakta meydana gelebilecek kırılma, batık ve bunun gibi rahatsızlıklar kişilerin kendilerini rahatsız hissetmesine yol açabilirler. Yoğun bir kıvamda hazırlanan kına tırnaklara fayda sağlar.
- Geçmiş yıllarda kına sarılık hastalığının tedavisi için kullanılıyordu. Günümüzde direkt olarak tüketilmesi önerilmese de karaciğer için faydalı olduğu bilinir.
- Kendine has farklı bir kokuya sahip olan kına sinir sistemi için fayda sağlıyor. Kınanın kokusu sinirler üzerinde olumlu etki göstererek anksiyete veya depresyon gibi problemlerin giderilmesine fayda sağlayabiliyor. Sivilce akne tedavisinde tercih ediliyor. Cildin ve derinin farklı bölgelerinde oluşan sivilce ve akne gibi problemlerin giderilmesi amacıyla da kına kullanılıyor.
Kınanın Zararı Var mıdır?
Kına faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak daha bilinçli bir kullanıcı haline gelmenize yardımcıdır. Sağladığı çok sayıda fayda olmasına rağmen çeşitli sebepler dolayısıyla yan etkiler yaratabilecek olan kınanın kullanımı esnasında kontrollü olmak gerekir.
Yüksek dozda kullanılması ve uzun süre boyunca silinmemesi kınanın karaciğer ve rahim kanseri gibi istenmeyen durumlara karşı tetikleyici rol oynamasına yol açabilir. Antibakteriyel özelliğe sahip olmasına rağmen uzun süreli kullanımda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Dolayısıyla kına faydaları nelerdir sorusunun yanıtlarından faydalanmak istiyorsanız yalnızca tavsiye edilen süre boyunca ve tavsiye edilen miktarda kullanmaya özen göstermelisiniz.
Kına Nasıl Hazırlanır ve Uygulanır?
Kına faydaları görünmesi için farklı kullanım yöntemlerinin uygulanması gerekir. Kına uygulamasından elde edeceğiniz faydaların maksimize edilmesi için kullanacağınız kınanın orijinal kına olduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte her amaç için kullanılması gereken kına miktarı ve uygulama süresi farklıdır. İhtiyacınıza bağlı olarak tavsiye edilen süreye uymaya özen göstermelisiniz.
Kimyasal madde içermediği için bir tür doğal saç boyası olarak kullanılan ve iyi bir bakım ürünü olan kınayı hazırlamak için zeytinyağı ya da Hindistancevizi yağı gibi esansiyel bir yağ ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Geniş bir kap içerisinde yağı, kaynamış ve daha sonra soğutulmuş suyu ve kına tozunu karıştırmalısınız.
Harç haline getirdikten sonra talep ettiğiniz bölgeyi uygulayabilirsiniz. Böylelikle kınanın faydaları hakkında daha detaylı bilgi edinerek, kınayı bir bakım ürünü olarak olarak kullanabilirsiniz. Kullanım esnasında alerjik bir reaksiyon veya kaşıntı ile karşılaşırsanız derhal yıkamalı ve devam eden problemlerde mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Sık Sorulan Sorular
Kına başka malzemeler ile karıştırılarak kullanılabilir mi?
Kına genellikle su gibi doğal bir malzemeyle karıştırılarak kullanılır. Fakat bununla birlikte çeşitli bakım malzemeleri, yağlar ya da çay gibi farklı malzemeler ile bir araya getirilerek de kullanılması mümkündür.
Kınanın vücutta kaç saat durması gerekir?
Kına faydaları nelerdir sorusu hakkında yapılan pek çok araştırma bulunur. Genellikle bir harç halinde vücuda uygulanarak kullanılır. Vücutta kaç saat durması gerektiği ise istenilen amaca bağlı olarak değişir.
Maranki Yeşil Kına Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/kina-faydalari/hg-4913
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.