Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Kükürtlü Sabun Faydaları Nelerdir?

03-06-2024 17:49
Kükürtlü Sabun Faydaları Nelerdir?

Kükürtlü sabun faydaları içeriğinde bulunan kükürtün özelliklerinden kaynaklanır. Kükürtün sahip olduğu yararlı etkiler sabunun temizleyici özelliği ile birleşir. Kükürt antienflamatuar ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Enfeksiyon oluşumuna karşı cildin ve saçların korunmasını sağlayabilir. Fazla yağın uzaklaştırılmasına ve derinlemesine temizliğin sağlanmasına yardımcı olabilir. Egzama ve sedef gibi deri hastalıkları üzerinde etkilidir. Derinin kabuk kabuk dökülmesini önleyerek cilt ve saç derisinin yatıştırılmasında etkili olabilir.

Kükürtlü sabunun hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddelerin değişimiyle etkisi çeşitlendirilebilir. Sabun hazırlanma sürecinde kullanılan yağ ürünleri için zeytinyağı tercih edilirse sabunun kurutucu etkisi azaltılabilir. Akne üzerine etkili olması için üretim sırasında salisilik asit gibi bazı bileşikler eklenebilir. Bunun yanında ardıç ve çam katranı ile yapılan kükürtlü sabunlar da bulunmaktadır. Kükürtlü sabun alınırken kullanım amacı göz önünde bulundurularak bu özellikler değerlendirilebilir.

Kükürtlü Sabun Saça Faydaları Nelerdir?

Kükürtlü sabun faydaları arasında saçlar üzerine etkiler de bulunur. Saç ve saç köklerinin derinlemesine temizlenmesinde kullanılabilir ve kükürtlü sabun saça faydaları arasında en bilineni de budur. Ancak saç bakımında normal şartlarda şampuan kullanmayı tercih eden kişilerin sabun kullanmaya başlarken, yıkamaların bir kısmını sabun bir kısmını şampuan ile yapmaları saçın sabuna alışması açısından faydalı olabilir. Kükürtlü sabun saça faydaları içerisinden bazıları şunlardır:

  • Kepekli saç derisine kullanıldığında kepek sorununu oluşturan deri birikiminin sökülerek atılmasına yardımcı olur. Bunun yanında inflamasyonu azaltarak kepek oluşumunu engeller.
  • Saç ve saç derisindeki fazla yağın derinlemesine temizliğini sağlar. Düzenli kullanımla daha dengeli bir yapıya kavuşmasında etkili olabilir.
  • Saçları oluşturan keratinin yapısında doğal olarak kükürt bulunur. Kükürt ile yıkanan saçlarda koparak dökülme azalır. Aynı zamanda kükürt, saçın beslenmesini sağlayarak daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Saçtaki temel proteinlerden biri olan keratinin artışını sağlayarak saçın elastikiyetini artırır.
  • Kuru, hasarlı ve kırılgan saçlarda düzenli kullanımla genel durumun iyileşmesine ve saçların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kükürt, kurutucu etkisiyle saç derisinde görülen akıntılı egzama ve sedef sorunlarının iyileşmesini sağlayabilir.

Kükürtlü Sabun Cilde Faydaları Nelerdir?

Kükürtlü sabun faydaları arasında en önemlileri cilt hastalıklarında sağladığı yararlardır. Akne, sedef gibi sorunlarla mücadelede yardımcıdır. Kükürtlü sabunun cilde sağladığı faydalardan bazıları şu şekilde listelenebilir:

  • Kükürt ciltteki fazla sebumun dengelenmesini sağlayarak akne ve komedon oluşumunu azaltır.
  • Antibakteriyel özelliği ile yara ve yanıkların enfeksiyon kapmasını önler. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Ölü cilt derisinin atılmasını sağlayarak deri hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Yenilenme sürecinin hızlanması ile cilt daha parlak bir görünüme kavuşur. Leke görünümü zamanla azalır.
  • Akneler iyileştikten sonra bazı skar ve çukurların oluşmasına neden olabilir. Kükürt sivilceleri kuruttuğu için cildin daha az hasar almasına yardımcı olabilir. Cilt yenilenmesini hızlandırarak bu skarların görünümünü hafifletebilir.
  • Antienflamatuar özelliği ile enflamasyon oluşumunun artışı ile ortaya çıkan sedef, egzama gibi cilt hastalıklarıyla mücadelede etkilidir.
  • Uyuz paraziti nedeniyle görülen kaşıntı probleminde katran ve kükürt ile hazırlanan merhemler kullanılır. Ancak bu preparatlar oldukça fazla kokuya sahiptir. Kükürtlü sabun bu ürünler kadar etkili olmasalar da parazitlerin uzaklaştırılmasına fayda sağlar.
  • Antifungal etkisi sayesinde ayak ve tırnaklarda bulunan mantar enfeksiyonlarının temizliğinde kullanılabilir.

Kükürtlü Sabun Nasıl Kullanılır?

Kükürtlü sabun ciltteki yaraların temizliği için kullanılabilir. Yaraların açılmasından kaçınılması gereken durumlarda, sabunun rendelenmesi sonrasında su ile köpürtülerek temizleme suyu olarak tercih edilebilir. Vücut sivilcelerinde duş sırasında köpükleme yapılarak bir miktar bekletilebilir. Ardından iyice durulanır. Saç için uygulanacağı zaman şampuan yerine tercih edilebilir. Bazı durumlarda sabun yeterince temizleme sağlayamayacağından şampuan ile dönüşümlü olarak kullanılabilir. Saçta kepek ve egzama sorunu varsa saç köpürtüldükten sonra saç köklerine masaj yapılması etkiyi artırabilir.

Kükürtlü Sabun Yan Etkileri Nelerdir?

Kükürtlü sabun faydaları için kullanılırken yanlış kullanılması durumunda istenmeyen bazı etkiler ortaya çıkabilir. Kükürtlü sabun kullanımı ile oluşabilecek bazı zararlar şunlardır:

  • Alerjik cilde sahip kişilerde kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik semptomlara yol açabilir. Bu tip etkiler ortaya çıktığında kullanıma ara verilmeli, belirtiler azalmaz ve artarak devam ederse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İlk kullanımda kolun iç kısmında kullanılarak yama testi benzeri bir uygulama uygun bir tercih olabilir.
  • Hassas ciltlerde kullanıldığında kuruluğa yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
  • Ciltte kuruluğa neden olan AHA ve BHA asit, retinol gibi ürünlerin kullanıldığı bakım rutinlerinde kuruluk şikayetini artıracağından dolayı kullanımı tercih edilmemelidir.
  • Kükürtlü sabun içeriğindeki kükürt nedeniyle keskin bir kokuya sahiptir. Bu durum bazı kişiler için rahatsız edici olabilir.
  • Ciltte ilk kullanımda her gün kullanılması tahriş edici ve hassaslığı artırıcı etki gösterebilir. Haftada 2-3 kez kullanımlarla başlanarak cilt alıştıkça kullanım sıklığının artırılması daha uygun olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

KÜKÜRTLÜ KATRANLI SABUN FAYDALARI NELERDİR?

Kükürtlü katranlı sabun faydaları kükürtün sağladığı faydaların yanında çam katranının yararlarını da içerir. Kükürt ve katranın antienflamatuar etkileri sayesinde sedef, egzama gibi cilt hastalıklarının semptomlarını hafifletir. Kaşıntı ve döküntülerin azaltılmasını sağlar. Antibakteriyel etki sayesinde akne gibi bakteriyel kaynaklı sorunları azaltır. Yara ve yanıkları enfeksiyona karşı koruyarak iyileşme sürecine katkı sağlar. Kükürtlü katranlı sabun faydaları için saç ve ciltte kullanılabilir.

KÜKÜRTLÜ ZEYTİNYAĞLI SABUN FAYDALARI NELERDİR?

Kükürtlü zeytinyağlı sabun faydaları arasında zeytinyağının sağladığı nemlendirici özellik de bulunur. Zeytinyağının içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde cilt bariyerini dış etkenlere karşı korur. Antibakteriyel etkilerle enfeksiyon oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Egzama ve sedef gibi enflamasyonun fazla olduğu durumları yatıştırır. Ciltteki ve saç derisindeki fazla yağın temizlenmesini sağlar. İçerdiği vitaminler ile saç köklerini besleyerek saç dökülmesini önler, saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Kükürtlü zeytinyağlı sabun faydaları için kuruluk riski bulunan ciltlerde tercih edilebilir.

KÜKÜRTLÜ SABUN YÜZE UYGULANABİLİR Mİ?

Sabunlar sahip olduğu kimyasal yapısı nedeniyle köpürme özelliği kazanmak için ciltte bulunan sebum gibi doğal yağlara bağlanır. Bunun yanında yüzün sahip olduğu pH değeri sabunun sahip olduğu ile uyumlu değildir. Bu sebeplerle sabunla yıkama yapıldığında yüzde kuruma meydana gelebilir. Kuruyan cilt daha fazla sebum üretme eğilimi gösterir ve akne, komedon oluşumu görülebilir. Yüzün sabunla temizlenmesi bu ve benzeri sebeplerle tavsiye edilmez. Eğer yine de kullanılmak isteniyorsa temizleme aşamasından sonra yüzün cilde uygun bir nemlendirici ile bolca nemlendirilmesi gerekir. Vücudun diğer bölgelerindeki yağ oranı ve pH değeri daha farklı özellikte olduğundan sabun kullanımına uygun olabilir.

Maranki Kükürt Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/kukurtlu-sabun-faydalari-nelerdir

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.