Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Limon Yağı Faydaları Nelerdir? Limon Yağı Ne İşe Yarar?

23-05-2024 18:02
Limon Yağı Faydaları Nelerdir? Limon Yağı Ne İşe Yarar?

Limon yağı, limon kabuğundan elde edilerek yapılan cilt bakımı ve aromaterapide yararlanılan bir yağ çeşididir. Havaya yayılıp solunduğunda ferahlık veren limon yağı, zihnin canlanmasında da etkilidir. Cildin temizlenmesinde de kullanılan limon yağı, Asya'ya özgüdür. Bunların yanında depresyona yardımcı olarak virüsleri ve bakterileri öldürerek vücuttaki iltihabı azaltan bir bileşene sahiptir.

Limon Yağı Nedir?

Limon yağı, limonun kabuklarından elde edilerek üretilen cilt bakımında ve aromaterapide yararlanılan seyreltilebilir esansiyel yağdır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan limon yağı, ruh haline iyi gelerek depresyonun önlenmesine yardımcı olur. Bunların yanında solunum hastalıklarına da iyi geldiği belirtilir. Emici yapısı ve ferah kokusu sayesinde birçok alanda kişiye fayda sağlar.

Limon Yağı Faydaları Nelerdir?

Limon yağı, güçlü antioksidan içeriğine sahip olduğundan vücuttaki iltihabı azaltır, bakteri ve mantarlarla savaşarak enerji seviyelerini artırmaya ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcıdır. Limon yağının vücuda sağladığı faydaları şöyle sıralanır:

  • Akne gibi cilt sorunlarını azaltabilir
  • Gaz gidericidir, hazımsızlık ve kramplara iyi gelebilir
  • Yara iyileşmesini destekleyebilir
  • Mantar önleyicidir
  • Ağrı kesici etki gösterebilir
  • Daha rahat nefes almayı sağlar ve boğaz ağrısını hafifletebilir
  • Limon yağı sabah bulantılarını yatıştırabilir
  • Cildin parlamasına yardımcı olur
  • Solunum sistemi hastalıklarına karşı kullanılır
  • Stresi azaltarak iyi ruh halini destekler
  • Zihnin rahatlamasının ve uykunun açılmasını sağlar
  • Ağız kokusunu gidererek ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Akne gibi cilt sorunlarına iyi gelir

Limon esansiyel yağı seyreltilip topikal olarak uygulandığında gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olan bakterileri öldürebilir. Cildi temizlemeye yardım eder, saç folküllerinde ve gözeneklerde sıkışan ölü cilt hücrelerini temizler.

Yara iyileşmesini destekleyebilir

Limon esansiyel yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Yaralı alanın limon yağı ile dezenfekte edilmesi, enfeksiyonu önleyebilir ve yaranın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir.

Maya ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir

Yapılan bir araştırmada topikal olarak uygulanan limon yağının ayak mantarı, pamukçuk ve maya enfeksiyonlarına neden olan mantarlara karşı etkili olduğunu belirtiyor.

Ağrı kesici etki gösterebilir

Limon yağı aromaterapide doğal bir analjezik olarak kullanılır. Antidepresan ve anti-stres etkileri söz konusudur.

Nefes almayı kolaylaştırır ve boğaz ağrısını yatıştırabilir

Limon yağının buhar ekstraksiyonu ile havaya yayıldığı bir ortamda limon yağı sakinleştirici etkisi ile ağrıyan boğazdaki kasları gevşetmeye yardımcı olabilir.

Sabah bulantısını yatıştırabilir

Limon yağı, kokusu sayesinde kişinin mide bulantısına iyi gelerek hamilelerde sabah bulantısını engeller. Limonun canlandırıcı kokusu sayesinde kişinin rahatlamasını sağlayarak mide bulantılarının geçmesini sağlayarak mideyi rahatlatır.

Cildi parlaklaştırır

Limon yağı, antimikrobiyal ve antifungal özellikleri sayesinde cilt bakımında kullanılarak cildin ışıldamasına yardımcı olur. Bu nedenle birçok kişi limon yağının cilt bakım rutinine ekleyerek limon yağının faydasından yararlanır.

Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir

Burun tıkanıklığı, grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı limon yağı kullanılabilir. Limon yağı koklamak kişinin solunum yollarının ferahlamasına ve açılmasına yardımcı olur.

Limon yağı iyi ruh halini destekler

Limon yağı koklamak ve aromaterapide limon yağından yararlanmak hem norepinefrin salınımını artırır hem de ruh hali üzerinde olumlu etkilerde bulunur.

Zihnin rahatlamasını ve uykunun açılmasını sağlar

Limon yağı koklamak ve aromaterapi şeklinde yararlanmak kişinin zihninin açılmasına yardımcı olarak uykunun açılmasını sağlar.

Ağız kokusunu gidererek ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Ağızdaki bakterilere karşı limon yağı kullanmak, ağız kokusuna iyi gelerek yok olmasına yardımcı olur. Ağız kokusuna karşı limon yağı kullanmak için bir bardak suya 4 damla damlatılarak gargara yapılabilir.

Limon kabuğu yağı faydaları nelerdir?

Limon kabuğu yağı, limon kabuğundan elde edilerek kullanılan bir uçucu yağdır. Antibakteriyel özellikleri sayesinde cilt enfeksiyonlarına karşı kullanılabilir. Mide problemlerine iyi gelerek depresyon riskinin azalmasını sağlar. Bunların yanında enerji verici özelliği bulunur.

Limon Yağı Nerelerde Kullanılır?

Limon yağı, cilt bakımında, sindirim problemlerinde ve temizlikte kullanılan yağlar arasında yer alır. Limon yağının kullanım alanları şöyle sıralanabilir:

  • Limon yağı, havayı temizleme, enerji verici ve canlandırıcı etkisi sayesinde arometerapide,
  • Akne ya da ciltte yer alan iltihaba karşı cilt bakımında,
  • Saçların canlanması ve kepek sorunlarını gidermek için saç sağlığında,
  • Dezenfektan görevi görmesi nedeniyle temizlikte,
  • Kötü kokuların azalmasına yardımcı olduğundan hava temizlemede,
  • Su ile seyreltilerek kullanıldığında böcek kovucu olarak kullanılabilir.

Limon yağı yüze nasıl kullanılır?

Limon yağının cilde uygulamadan önce mutlaka seyreltilmesi gerekir. Bunun yanında limon yağına karşı cilt hassasiyet testi de uygulanması önemlidir. Limon yağı taşıyıcı yağ olan hindistancevizi yağı, badem yağı gibi ürünlerden yararlanarak karıştırılıp yüze uygulanabilir. Limon yağını cilde uygularken mutlaka göz çevresine değdirilmemelidir. Bunun yanında limon yağı, fotosensitif olduğundan kullandıktan sonra doğrudan güneşe maruz kalınmamalıdır.

Limon Yağı Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Limon yağı, çoğu kişi için güvenli kabul edilse de bebekler, çocuklar ve hamile kadınların kullanmadan önce mutlaka uzman doktora danışmaları gerekir. Limon yağının görülen en yaygın etkisi güneşe duyarlılığıdır. Cilt güneşe maruz kaldığı durumda kızararak tahriş olabilir. Bu tahrişi önlemek için doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı en aza indirmeli ve limon yağı solüsyonu uygun şekilde seyreltilmelidir. Limon yağını doğrudan yutmamalısınız. Yemek pişirirken veya pişirirken limon aroması eklemek istiyorsanız, bu kullanım için onaylanmış bir limon özü kullandığınızdan emin olun.

Limon Yağı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Limon yağı ne işe yarar?

Limon yağı, topikal olarak ya da buhar cihazlarında kullanıldığında yorgunluk hissini alır, stresi yatıştırır, virüsleri ve bakterileri öldürür, iltihabı azaltır ve cildi temizler.

Limon yağı nasıl yapılır?

Limon yağı, limon ve limon kabuklarının buhardan yararlanarak ekstraksiyon yöntemiyle elde edilir Limondan ve kabuklarından yağ çıktıkça soğuk presleme devam eder. Limon yağı elde edildikten sonra seyreltilerek cilde doğrudan uygulanabilir. Bunun yanında havaya yayılarak solunabilir bir yapıya bürünür.

Limon yağı tüyleri azaltır mı?

Limon yağının tüy gelişimini durdurmasına dair bilgiler yer alsa da kanıtlanmış bir durum değildir. Cildi arındırıp, temizleyerek cilt sıkılığına yardımcı olur.

Limon yağı cilt rengini açar mı?

Limon yağı içerisinde bulunan bileşenler sayesinde koltuk altı, dirsek ve diz kararmalarının giderilmesinde kullanılabilir. Cilt tonunu eşitleyerek ölü derilerin temizlenmesini sağlar

Maranki Limon Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/limon-yagi-faydalari

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.