Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

26-04-2024 18:02
Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Tadı ve rengi ile salatalardan yemeklere, tatlılardan içeceklere kadar çok sayıda besini süsleyen nar, meyveler arasında güçlü antioksidan özelliği ile öne çıkıyor. Aynı zamanda suyu özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilirken çekirdekleri de pek çok şekilde değerlendirilebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Nur Sinem Türkmen, narın faydaları hakkında bilgi verdi. Nar (Punica granatum L.) yüzyıllardır yiyecek ve içecek olarak tüketilmektedir. Sağlığı destekleyen özellikleri ile birçok kültürde bilinir ve sıklıkla kullanılır. Ana vatanının Batı'dan Orta Asya'ya kadar olduğu varsayılmaktadır. Nar Akdeniz bölgesinde de yetiştirilmektedir.

Nar Nedir?

Nar, lythraceae familyasına ait olan çalı ya da küçük ağaç meyvesidir. Meyvenin içerisindeki sulu taneler taze olarak tüketilir ve önemli bir besin kaynağıdır. Aroma olarak kullanılan narın içerisinde C, K vitamini, folik asit ve diyet lifi yer alır. Narın tohumları ya da taneleri tatlı, hafif mayhoş bir tada sahiptir. Bunun yanında sağlık açısında birçok fayda sağlayan narın içerisinde besin maddeleri ve sağlığı korumaya yardımcı olan bitki bileşikleri yer alır.

Narın Besin Değeri Nedir?

Nar içeriğinde potasyum, kalsiyum ve demir minerallerinin yanı sıra A, C vitamini ,K, B vitaminleri ve folik asit gibi besin değerleri vardır. Yüksek polifenol içeriğinden de bahsetmek gerekir. Polifenoller ikincil bitki pigmentleridir. Nar antioksidan içeriği en yüksek meyveler arasında yer alır. Nar meyve ve meyve suyu kullanımlarının yanında, nar çiçeği, nar kabuğu, nar çekirdeği yağı, nar sirkesi ve nar ekşisi olarak gıda ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

100 gram narın besin değerleri aşağıdaki gibidir;

Enerji

  • Kalori 83 (kcal)
  • Karbonhidrat 19 (g)
  • Şeker 13 (g)

Mineraller (mg)

  • Potasyum 220 (mg)
  • Fosfor 36 (mg)
  • Kalsiyum 10 (mg)
  • Magnezyum 12 (mg)
  • Demir 0,5 (mg)
  • Çinko 0,35 (mg)

Narda Hangi Vitaminler Var?

Narın içerisinde K, C, E, B1, B2, B6, folat ve beta karoten vitaminleri yer alarak sağlık açısından birçok fayda sağlar. Narın içerisinde yer alan vitaminler şöyle sıralanabilir:

  • Beta karoten 40 (mcg)
  • Folat 38 (mcg)
  • K vitamini (16 mcg)
  • C vitamini 10 (mg)
  • E vitamini 0,6 (mg)
  • B1 Vitamini 0.05 (mg)
  • B2 vitamini 0.02 (mg)
  • B6 Vitamini 0.08 (mg)

Beta karoten

Narda yer alan beta karoten antioksidan özelliği sayesinde vücudun hastalıklara karşı korunmasında etkili olur.

Folik asit (folat)

Narın içerisindeki folik asit, hücresel işlevler için önemli bir yapıdadır.

K vitamini

K vitamini, nardan alındığında kan pıhtılaşmasında önemli rol oynayarak kemik sağlığına destek olur.

C vitamini

Nar, C vitamini bakımından zengin meyveler arasında yer alır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayarak antioksidan özelliği bulunur.

E vitamini

Narda yer alan E vitamini cildin güzelleşmesine de etki ederek hücresel hasarın azalmasına yardımcı olur.

B vitaminleri

Nar içerisindeki B1, B2 ve B6 vitaminleri, kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olarak kan hücrelerini artırmada etkilidir.

Narın Faydaları Nelerdir?

Narın sahip olduğu polifenoller olarak bilinen antioksidanlar hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur, iltihabı azaltır. Nar kan basıncını ve kan şekerini düzenlemeye de yardımcı olarak kalp sağlığını korur. Ellagik asit açısından da zengin olan nar ayrıca cilt için yaşlanma karşıtı etki yaratabilir. 

İnflamatuar aktiviteler gibi çeşitli hastalıkların risk faktörlerini önlemeye yardım eden narın faydaları şunlardır:

  • Kan basıncı, kötü kolesterol ve kan şekerini düzenler
  • Nar antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Göz sağlığını ve görme yetisini korur
  • Cildi besler ve cildin genç bir görünümde kalmasını sağlar
  • Hafızayı geliştirerek bilişsel sağlığa iyi gelir
  • Sindirim sistemini düzenlenmesini sağlar
  • PSA seviyesini kontrol altında tutarak idrar yolları sorunlarını önler
  • Artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur
  • Hormonal açıdan dengeleyici görevi görür
  • Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci artırır
  • Ağız ve diş sağlığını korumaya yardım eder

Nar kan basıncını ve tansiyonu düzenler

Narlarda bulunan antioksidanlar, atardamarların, kalbin ve beynin iyi çalışmasını sağlayan yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca her gün nar suyu içmek sistolik kan basıncını düşürmeye katkı sağlayabilir.

Nar antioksidan kaynağıdır

Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Bu antioksidanların prostat, mide kanseri, kolon, akciğer ve meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

Göz sağlığına iyi gelir

Nar içerisinde yer alan A, B, C ve E vitaminleri göz sağlığına iyi gelerek görme yetisinin desteklenmesini sağlar.

Cildi güzelleştirir ve yaşlılık belirtileri azaltır

Narın çekirdekleri de içerdikleri vitamin, mineraller ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlamaktadır.

Hafızayı güçlendirmeye yardım eder

İltihaplı rahatsızlıkları, diyabeti ve diğer sağlık sorunları olan kişilere fayda sağlayan nar suyu ayrıca hafızayı güçlendirmeye ve bilişsel işlevlerin fonksiyonlarını sürdürmesine katkı sağlar.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir

Nar sindirim rahatsızlıklarına karşı da oldukça etkilidir. Güçlü anti-bakteriyel ve anti-viral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır. Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

İdrar yolları sorunlarına iyi gelir

İyi bir antioksidan olan nar özellikle de nar suyu PSA seviyesini kontrol altında tutarken prostat kanserine karşı da koruyucu özellikler gösterir.

Artrit semptomlarını azaltır

Nar iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak romatoid artrit komplikasyonlarını yönetmeye yardımcıdır. Yapılan araştırmalar nar çekirdeği ekstraktının kollajenin neden olduğu artritin başlangıcını ve görülme sıklığını azaltabileceğini göstermektedir.

Hormonal açıdan dengeleyici görevi görür

Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle nar menopoz dönemi için kullanılabilir.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur

Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir. Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde iyi kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Antiviral ve antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir

Nar A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bu meyve, aynı zamanda antiviral ve antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri açısından zengin ve tıbbi özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.

Diş sağlığı açısından önemli bir meyvedir

Ağız florası için de birçok faydası bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir.

Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?

Nar suyunun antioksidan etkisi yeşil çay ve yaban mersini gibi birçok besinden daha fazladır. Antioksidan etkisinin yanında polifenolik bileşiklerde içermektedir. Yapılan araştırmalar, nar suyunun kalp damar sağlığını koruduğunu, kan basıncını, kötü kolesterolü ve kan şekerini düşürdüğünü göstermiştir. İçeriğindeki C, A ve E vitaminleri sayesinde görme sağlığını da desteklemektedir.  Nar suyundaki B ve C vitaminleri cildin sağlığına ve güzelliğine katkıda bulunur. Punisik asit, hücre yenilenmesi ve çoğalmasında rol oynar. Kolajen ve elastin üretiminde yer alan hücreleri korur. Cildin erken yaşlanmasını önleyebilir.

Nar Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Nar çekirdeği yağı, içerisinde yer alan pusinik asitten dolay saçların güçlenmesinde ve sağlıklı görünmesinde etkili olur. Narın yüzde 10’unu çekirdekler oluşturur. Nar çekirdeği yağı çekirdeklerin soğuk preslenmesi yöntemiyle çıkarılır. Nar çekirdeği yağının da sağlığa çok faydalı etkileri vardır. Nar çekirdeği yağı, besleyici ve tıbbi özelliklerinden dolayı gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde fonksiyonel bir bileşen olarak kullanılır.

Nar çekirdeği yağı aynı zamanda fitosteroller içerir. Nar meyvesi birçok fenolik içerdiğinden nar çekirdeği yağı da aynı biyolojik özelliklere sahiptir. Nar çekirdeği yağının içerdiği antioksidanlar sayesinde şu faydaları bulunur:

  • Cildi dış etkenlerden koruyarak hücre yaşlanma sürecini yavaşlatır
  • Nar çekirdeği yağı cilde bol miktarda nem sağlar
  • Cildin esnekliğini ve elastikiyetini geri kazandırır
  • Gençleştirici ve kırışık azaltıcı bir etkiye sahiptir
  • Nar çekirdeği yağı tahriş olmuş ve iltihaplı cildi yatıştırır, kaşıntıyı giderir

Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Narın kabuğu, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir. Nar kabuğunda bulunan elagik asit cildin kurumasını etkili bir şekilde önler ve böylece cildi nemli tutarak cildin kurumasını önler. Yapılan çalışmalar elagalik asidin anti kanser özelliği olduğunu da gösterir. Nar kabuğundan veya nar tomurcuklarından elde edilen çay, özellikle menopoz döneminde kadınların şikayetlerine karşı da kullanılabilir.

Nar Ekşisi ve Nar Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Nar ve nar suyunun fermente edilmesiyle elde edilen nar ekşisi ya da nar sirkesi sağlık açısından çeşitli faydaları bulunur. Nar ekşisi nar suyunun koyulaştırılmasıyla yapılan ekşi bir sostur. Nar ekşisindeki antioksidan kapasitesi nar suyuna göre daha fazladır. Nar ekşisi sağlığa birçok faydası olan besin değerleri açısından zengin bir üründür.  

  • Kalp ve damar hastalıklarını, şeker hastalığını ve tümör oluşumunu önler (Şeker katkılı olan nar ekşileri bu gruba girmemektedir)
  • Yemek ve salatalara lezzet vermek için kullanılmaktadır
  • Nar sirkesi de yine antioksidanlar açısında zengin bir besindir
  • Antibakteriyel özelliği vardır ve kan şekerini dengelemektedir

Nar Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Nar çiçeği güçlü antioksidan etkilere sahip, antosiyaninleri ve organik asitleri içerir. Antimikrobiyal etkiye sahiptir ve geleneksel olarak diyabette, insülin direncini tedavi etmek için kullanılırlar. Nar çiçekleri kurutulduktan sonra sıcak ya da soğuk olarak çay şeklinde demlenebilmektedir.

Narın Zararları Nelerdir?

Nar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Nar şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan şeker hastalarının bu meyveyi kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekir.

Nar hamile kadınlarda rahim kasılmasına neden olabildiği için tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Yüksek riskli hamile kadınlar ilk üç aylık dönemde nar tüketmesi önerilmemektedir.

Maranki Nar Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/narin-faydalari-nelerdir

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.