Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Nioli Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

06-02-2025 17:07
Nioli Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Nioli, Papua Yeni Gine ve Avustralya kıyılarında yetişen genellikle 8-15 metre uzunluğuna erişen bir ağaç türüdür. Mevsimsel olarak su altında kalan yerlerde ve bataklıklarda yayılım gösterir. Ağacın kağıt benzeri kabuğu yakacak ve barınak malzemesi olarak kullanılır. Nioli yağı bu ağacın genç dalları ve yapraklarının su buharı distilasyonuyla elde edilir. Elde edilen yağ tatlı, kafurlu ve güçlü bir kokuya sahiptir.

Nioli Yağı Nedir?

Nioli yağı içeriğinde oleik asit, linoleik asit ve stearik asit gibi sağlıklı yağ asitleri barındırır. Ayrıca e vitamini, karotenoidler ve flavonoidler gibi antioksidan maddeler barındırır. Cilt için besleyici, yaşlanma karşıtı, nemlendirici etkileri vardır.

Nioli yağı kozmetik sektöründe sıkça kullanılmasının yanında ağız bakım suları, gargaralar, yara ve yanık kremleri gibi tedavi edici formülasyonlarda da kullanılır. Nioli yağının ağrı kesici, antiseptik, yara iyileşmesini hızlandırıcı etkileri vardır. Aromatik kokusuyla stresin hafifletilmesi, odağın ve dikkatin arttırılması gibi amaçlarla kullanılır. Aromaterapide okaliptüs, kekik, nane gibi yağlarla birlikte kullanımı vardır.

Nioli Yağının Faydaları Nedir?

  • Nioli yağı analjezik etkisiyle ağrı kesici krem, merhem ve masaj yağlarında kullanılabilir. Aynı zamanda kas ve eklemleri uyararak buralarda biriken ürik asidi uzaklaştırır. Romatoid artrit, fıtık, gut gibi hastalıkların ağrılarında oldukça faydalıdır.
  • Terlemeyi ve vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırarak ateşi düşürür.
  • Antiseptik özelliğiyle yaraların enfeksiyon kapmasını önler, yara iyileşmesini hızlandırır.
  • Nioli yağının balgam söktürücü etkisi mevcuttur. Solunum yolu hastalıklarında difüzör veya buhurdanlık yardımı ile solunması nefes alışverişi hafifletir. Sinüslerde biriken mukusun gevşetilerek dışarıya akıtılmasını sağlar. Astım, alerjik rinit, KOAH gibi hastalıkların etkilerini azaltarak rahatlama sağlar.
  • Akne tedavisinde antiseptik özelliğiyle faydalıdır. Yıkama jelleri, bakım kremleri içine eklenerek kullanılabilir.
  • Nioli aromatik kokusuyla böcekleri uzaklaştırmaya yardımcıdır. Doğal sinek kovucu hazırlanırken kullanılabilir.

Nioli Yağının Kullanım Alanları

Aromaterapi Uygulamaları

Nioli yağı balgam söktürücü özelliği ve keskin kokusuyla solunum yolu hastalıklarına tedavi yardımcı olarak tercih edilmektedir. Buhurdanlık, difüzör veya buhar banyosu içerisine birkaç damlatılarak solunarak uygulanır. Bu uygulama stres ve uykusuzluk için de etkilidir.

Nioli yağı odaklanmayı ve dikkati arttırır. Sınava hazırlanan çocukların ders çalışmaları sırasında odalarında buhurdanlık içerisine birkaç damla eklenerek çalışma kalitesi arttırılabilir.

Masaj Yağları

Nioli yağının ağrı kesici etkisinden yararlanmak için hazır masaj yağlarına eklenerek veya hindistan cevizi, zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağın bir yemek kaşığı miktarına 2 damla olacak şekilde eklenebilir. Bu karışım ağrı olan bölgeye masaj yapılarak uygulanır.

Böcek Kovucu Sprey

Yarı yarıya su ve alkol barındıran bir karışıma birkaç damla nioli yağı eklenerek böcek kovucu sprey hazırlayabilirsiniz. Bu karışım istenirse çay ağacı yağı, lavanta gibi yağlar da eklenerek etkisi arttırılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Vajina Mantarı için Uygulanması

Vajina mantarı ve idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sık görülen ve tekrarlama riski olan hastalıklardandır. İç çamaşırları yıkanırken yıkama suyuna eklenen birkaç damla nioli yağı tedavi ve hastalıkların yinelemesinin önlenmesi için etkili olacaktır. Nioli yağı direkt olarak iç çamaşırına birkaç damla damlatılarak da kullanılabilir.

Saç Bakımı

Nioli yağı daha sağlıklı saç ve saç derisi için güzel bir içeriktir. Saçların daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Saçları nemlendirir, canlandırır ve solgun görünümü giderir. Saç derisini rahatlatır ve daha iyi temizlenmesini sağlar. Saç bakım rutininde kullanılan şampuan ve kremlerin içine birkaç damla olarak eklenebilir. Diğer sağlıklı yağlarla karıştırılarak duşta saç maskesi olarak uygulanır, 5-10 dakika bekletilir ve durulanır.

Nioli Yağının Cilde Faydaları

  • Antiseptik özelliğiyle yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yara bölgesinde enfeksiyon gelişmesinin önüne geçer. Yara bölgesini nemli tutarak hücre yenilenmesini hızlandırır.
  • Cilt lekelerini azaltır ve cilde aydınlık bir görünüm sağlar.
  • Yaşlanmaya bağlı oluşan ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
  • Ciltte sebum üretimini dengeler ve akne oluşumunu önler.
  • Cildi nemlendirerek, cilt bariyerini güçlendirir.
  • Hücreleri besleyerek hücre yenilenmesini hızlandırır. Daha parlak ve genç bir görünüm sağlar.
  • Mat ve solgun ciltlerin nem dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Yara izlerinin iyileşmesini hızlandırarak, leke kalmasını önler.
  • Cildi kurutmadan temizler.

Nioli yağı cildi besleyen, yara iyileşmesi ve enfeksiyonların önlenmesi için etkili bir yağ olsa da yağın direkt olarak cilde uygulanması tavsiye edilmez. Cilde kullanımı için kullandığınız cilt yıkama jel, kremlerine ve cilt bakım kremlerine ekleyebilirsiniz. Yağ olarak kullanılmak istenirse taşıyıcı bir yağ içerisine birkaç damla olarak eklenerek cilde sürülebilir. Bu uygulama için jojoba, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi ürünler tercih edilebilir.

Haftalık 1 veya 2 kez uygulanan kil maskesi içerisine birkaç damla nioli yağı damlatılması kirlerin temizlenmesi, sebum dengesinin sağlanması, lekelerin açılması ve aknelerin azalması için etkili olacaktır.

Nioli Yağının Yan Etkileri

Nioli yağı güvenilir olarak kabul edilen bir yağ olmasına karşın direkt olarak cilde uygulanması uygun değildir. Farklı yağlar veya ürünler ile seyreltilerek kullanılması daha doğru olacaktır. Hassas ve alerjik cilde sahip kişilerde cilde uygulanma sonrasında kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklık gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bir yan etki ortaya çıktığında uygulama yapılan bölge yıkanmalı ve kullanıma ara verilmelidir. Semptomlar azalmaz ve artarak devam ederse bir hekime danışılması uygun olacaktır.

Nioli yağı ağızdan kullanıldığında ilaçlarla etkileşim gösterebilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşim yaptığı görülmüştür. Bu sebeple kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullanan kişilerin doktoruna danışmadan kullanması önerilmez. Midesi hassas kişilerin de nioli yağını ağızdan kullanmaları reflü, mide ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomlara neden olabilir.

Nioli yağı çocuk ve bebeklerde kullanılmamalıdır. Çocukların cildi hassas olduğundan tahriş, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Hamile ve emziren annelerin kullanımdan önce doktora başvurması uygun olacaktır.

Nioli Yağı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Nioli Yağı ve Çay Ağacı Yağı Aynı Mıdır?

Nioli yağı ve Çay ağacı yağı görünüm, koku ve etki olarak birbirine benzer olsa da farklı bitkilerden elde edilen iki farklı üründür.

Nioli Yağı Vajina Mantarı için Nasıl Kullanılmalıdır?

Nioli yağı vajina mantarı tedavisinde temiz iç çamaşırı içerisine direkt olarak birkaç damla olarak damlatılabilir. İç çamaşırları yıkanırken deterjan içine birkaç damla eklenerek de kullanılabilir. Yağ vajina ve çevresine direkt olarak sürülerek uygulanmamalıdır. Hassas bir bölge olması sebebiyle tahriş, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.

Hamile ve Emziren Anneler Nioli Yağı Kullanabilir mi?

Hamile ve emziren annelerin nioli yağı kullanmadan önce doktora danışması gerekmektedir.

Nioli Yağını Hangi Cilt Tipleri Kullanabilir?

Yağlı ve akneye meyilli ciltlerin kullanımına uygundur. Kuru ve hassas ciltleri kurutarak sivilcelenmeyi arttırabilir veya tahriş edebilir. Cilde uygulanmasının ardında cildin bolca nemlendirilmesi uygun olacaktır.

Sınav Dönemindeki Çocuklar için Nioli Yağı Nasıl Kullanılmalı?

Nioli yağının dikkat, odaklanma arttırıcı ve stres azaltıcı etkileri olduğu için sınava hazırlanan çocukların çalışma kalitesini arttırmak için kullanılabilir. Nioli, okaliptüs, nane, portakal ve biberiye yağlarında eşit miktarda difüzör veya buhurdanlık içerisine eklenerek ders çalışılan odaya konulabilir.

Maranki Nioli Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/nioli-yagi-faydalari/hg-3222

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.