Susamın Faydaları Nelerdir?
Susamın faydaları, içerdiği protein, vitamin, antioksidan ve yağ asitleri sayesinde ortaya çıkar.
Eski çağlardan bu yana sağlık üzerine faydaları için yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Kolesterolün düşürülmesi, diyabet (şeker) tedavisi, enfeksiyonların iyileştirilmesi gibi çeşitli alanlarda etkisi bulunur.
Susam tohumları gıda sektörünün yanında temizlik, kozmetik, ilaç gibi çeşitli alanlarda da kullanılabilir.
Tohumlar işlem görmemiş haliyle kullanılabileceği gibi susam yağı, tahin gibi formlarda da tercih edilebilir.
Susamın Faydaları Nelerdir?
Susamın faydaları genel olarak içerdiği fitosterol ve lignanlar sayesinde ortaya çıkar. Susamın sağladığı yararlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- Lif bakımından oldukça zengindir. Susamın mideye faydaları arasında sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olması verilebilir. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye destek olan susam otoimmün hastalıkların semptomlarını da hafifletmeye yardımcı olur.
- Lignan ve fitostreoller sayesinde kolesterolün düşürülmesini sağlar. Susam doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Doymamış yağlar ile beslenmenin kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri çeşitli araştırmalarda gözlenmiştir. Bu şekilde kalp sağlığının korunmasına faydalıdır.
- Sesamin gibi polifenol bileşikler sayesinde vücuttaki inflamasyonun azaltılmasında rol oynar. Romatoid artrit gibi inflamasy onla ilişkili hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
- Yağ asitleri, lignan ve lif içerikleri sayesinde yüksek tansiyon sorunu yaşayan hastalarda tansiyonun kontrol altında tutulmasında etkili olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek yeni kan hücrelerinin oluşumuna destek olur. Vücutta oluşan antikorları teşvik eder.
- Susam düzenli olarak tüketildiğinde diyabet hastalarında kan şekerinin normal kabul edilen seviyelerde tutulmasına yardımcı olur.
- Susam tohumlarında bulunan sesamol; antimutajenik, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede vücut hücrelerinin mutasyon geçirmesini önler ve hasarlı hücrelerin yıkımını sağlayabilir. Bu özellikleri ile kansere karşı koruyucu etki gösterdiği düşünülmektedir.
- Hepatotoksik etki ile karaciğerin düzgün şekilde çalışmasını destekler ve hasara karşı koruyucu etki gösterir.
- B vitamini bakımından zengindir. Vücutta yürütülen fizyolojik faaliyetlerin doğru şekilde sürdürülmesine yardımcı olur.
- Kalsiyumun gereğinden az tüketilmesi kemiklerin daha kırılgan ve güçsüz olmasına neden olabilir. Susam içerdiği kalsiyum ile vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamaya yardımcıdır.
- Sağlık için pek çok kişi tarafından yapılan yağ çekme işleminde susam yağı kullanılabilir. Antibakteriyel özelliği ile diş sağlığı üzerine faydalar gösterebilir.
Susamın Faydaları İçin Nasıl Kullanılır?
Susam faydaları için düzenli olarak bir kaşık tüketebileceği gibi çeşitli şekillerde ve tariflerde kullanılabilir. Susam tüketimi için bazı öneriler şöyle sıralanabilir:
- Susam tohumlarının soğuk sıkım yöntemi ile işlemden geçirilmesi sonucu susam yağı elde edilebilir. Bu yağ salatalarda, et ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. Bunların yanında bir kaşık içilerek de tüketilebilir.
- Susamın bazı öğütme işlemlerinden geçirilmesi ile tahin elde edilir. Tahin tatlıların, helvaların, humus gibi bazı yemeklerin hazırlanmasında kullanılabilir. Ayrıca yeşillik ve meyve salatalarına sos olarak eklenebilir.
- Susam hiçbir işlem görmeden çiğ olarak yemeklere, hamur işlerine, salataların üzerine eklenerek tüketilebilir.
- Evde hazırlanan granola, sağlıklı atıştırmalık ve pişmeyen tatlılara farklı bir lezzet eklemek için tercih edilebilir.
Susamda Hangi Vitamin ve Mineraller Bulunur?
Susamın içeriğinde bulundurduğu vitaminler:
- Tiamin (B1)
- Riboflavin (B2)
- Niasin (B3)
- Piridoksin (B6)
- Folat (B9)
- A vitamini
- E vitamini
Susamın içerdiği mineraller:
- Kalsiyum
- Manganez
- Fosfor
- Magnezyum
- Demir
- Çinko
- Molibden
- Selenyum
Susamın Zararları Nelerdir?
Susamın yararları için tüketilmek istendiği durumlarda yanlış doz ve şekilde tüketimi istenmeyen etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Susam kullanımına bağlı olarak oluşabilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Susamın yüksek lif içeriği nedeniyle fazla tüketildiğinde hazımsızlık ve bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple büyük porsiyonlar yerine az miktarlarda düzenli olarak tüketilmesi daha uygun olacaktır.
- Susamın fazla miktarda tüketilmesi endokrin sistemde bozulmalara yol açabilir. Ayrıca kalp hastalıklarında artışa neden olabilir. Bu tip hastalıkları bulunan ve bu hastalıklara yatkınlığı olan kişilerin daha dikkatli tüketmesi gerekir.
- Susam, yüksek yağ içeriği nedeniyle yüksek kaloriye sahip bir besindir. Faydaları için dikkatsiz şekilde tüketilirse kilo artışına neden olabilir.
- İçerdiği oksalatlar nedeniyle gut hastalarında semptomların kötüleşmesini tetikleyebilir. Gut hastalarında dikkatli kullanılmalı ve miktarı kısıtlanmalıdır.
- Susam alerjen olarak kabul edilen bir besindir. Susam alerjisi bulunan kişiler tarafından tüketildiğinde sindirim sorunları, kaşıntı, döküntü gibi alerjik semptomlara yol açabilir. Alerjinin ciddi semptomlarında nefes darlığı, kalp atışında değişim görülebilir. Bu sebeple alerjik belirtiler gözlenmeye başlandığında vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Susamın Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Susamın Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Susamın bebeklere faydaları için kullanımı istenebilir. Bebeklerde susam tüketimi için öncelikle bebeğin ek gıda yiyebilecek yaşa gelmiş olması gerekir. 6 ay ve üzeri bebeklerde beslenmeye azar azar eklenebilir. Susam sıkça karşılaşılan bir alerjen olduğundan bebeğin alerjisi olmadığından emin olunmalıdır. Susamın bebeklere faydaları içerdiği folat, demir, manganez bakır, fosfor gibi minerallerden kaynaklanır.
İçerdiği sağlıklı yağlar ile bebeğin gelişimine büyük oranda fayda sağlar. Lifli yapısı ile bebeğin sindirim sorunlarını gidermek için tercih edilebilir. Susam bebeğe verilirken boğulma tehlikesinden endişelenilebilir, susam taneleri genellikle bebekler için güvenlidir. Ancak susam ezmesi olan tahin bebeklerde boğulmaya yol açabilir. Bu nedenle bebeğe tahin verilirken süt gibi bir sıvı ile seyreltilerek veya meyve püreleri ile iyice karıştırılarak tüketilmesi daha uygun olacaktır.
Susamın Hamilelere Faydaları Nelerdir?
Susamın hamilelere faydaları alerji sorunları olmayan kişiler için oldukça büyüktür. Besleyiciliği ile güvenle kullanılabilir. Hamilelikte yaşanabilen kabızlık, gaz sancıları gibi sindirim sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir. Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organları oluşmaya başlar, bu dönemde susam tüketimi protein, antioksidan, vitamin içerikleri sayesinde bebeğin gelişimine destek olur. 2. 3 aylık dönemde bebekte hızlı büyüme meydana gelir.
Susamdaki magnezyum ve kalsiyum içeriği ile bebeğin kemik, diş yapılarının gelişimine yardımcı olabilir. Hamileliğin son döneminde bebeğin ağırlığı hızla artarken vücudun son gelişimleri tamamlanır. Susamın protein içeriği beslenmeye destek olurken içerdiği sağlıklı yağlar ile bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunabilir. Genel olarak susamın hamilelere faydaları fetal gelişimin desteklenmesi, annenin enerjisinin artması, annenin kemik sağlığı desteklenirken kan basıncının kontrol altında tutulması olarak sıralanabilir.
Susam Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Susam faydaları için kullanılırken tüketim miktarına dikkat edilmesi önemlidir. Susam alerjisi olmayan kişiler için genel olarak güvenlidir. Bu yüzden tam olarak bir miktar belirlemek mümkün olmayabilir. Bir miktar belirtmek gerekirse günlük olarak çiğ veya kavrulmuş bir yemek kaşığı susamın tüketimi uygundur. Kişinin vücudunda yaşanan değişiklikler göz önünde bulundurularak miktar azaltılabilir.
Susam Yağının Faydaları Nelerdir?
Susam faydaları için taneler olarak tüketilebileceği gibi susam yağı formunda da kullanılabilir. Susamın mideye faydaları susam yağı için geçerlidir. Sindirim sisteminin çalışmasını iyileştirir. Susam yağı omega-3, omega-6 bakımından zengindir, bu sayede kalp sağlığı üzerine olumlu etkiler gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri serbest radikallerin oluşturduğu hasara karşı korur. Yara ve yanıkların iyileşmesine yardımcı olur. Vücuttaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olarak iltihap ile ilişkili romatoid artrid gibi hastalıkların semptomlarını iyileştirebilir, diş ağrılarının azaltılmasında etkili olabilir.
Susamın Saça Faydaları Neler?
Susam başlı başına saç için direkt olarak büyük etkilere sahip olmasa da susam yağı saç sağlığı için kullanılabilir. Saçlara masaj yaparak uygulandığında saç köklerini besleyerek daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir. Saç dökülmelerini azaltır ve daha hızlı şekilde uzamasını sağlayabilir. Saç derisindeki yaralarda iltihap oluşmasını önleyerek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Maranki Susam Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/susamin-faydalari/hg-4879
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.