Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Yoğurt Otu Nedir? Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

31-10-2024 12:13
Yoğurt Otu Nedir? Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

Halk arasında boyalık, kaz otu, yapışkan otu gibi isimlerle bilinen yoğurt otu önemli tıbbi kullanımlara sahip bitkilerden biridir. 3 farklı türü bulunan yoğurt otunun 3 türü de halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt hastalıklarından guatra, epilepsiden psikolojik rahatsızlıklara kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Yoğurt Otu Nedir?

Halk dilinde yoğurt otu olarak bilinen Galium Aperine 20-120 cm arası boylarda olabilen, küçük beyaz çiçeklere sahip, 150-2400 metrelerde taşlık kayalık yamaçlarda, su kenarlarında, kurumuş dere yataklarında ve nemli yol kenarlarında yayılış gösteren tıbbi kullanıma sahip bir bitkidir. Bitki kökboyasıgiller familyasına mensuptur ve çok yıllıktır. Galium kelimesi gala kelimesinden gelmektedir ve bu kelimenin karşılığı da süttür. Bitki ilkbaharda çiçek açmaktadır. Balımsı ve yumuşak bir kokuya sahip olmasına rağmen yoğurt otunun tadı acımsıdır. Yoğurt otu çok eskiden bu yana peynir mayalandırmada kullanıldığından bitkiye bu isim verilmiştir. Bitkinin gövdesinin tüylü, kancalı ve yapışkan olması ve sıklıkla yanından geçen hayvanlara dolanmasından dolayı bitkiye yapışkan otu da denilmektedir. Bitkinin anavatanı Asya ve Avrupa’dır. Fakat bitki dünyanın hemen her yerinde geniş bir yayılma alanına sahiptir. Türkiye’de ise Antalya, Çanakkale, Bursa, Bolu ve Adana'da yayılış göstermektedir.

Yoğurt Otu Hangi İsimlerle Bilinir?

Yoğurt otunun latince ismi Galium Aparine’dir. Fakat yoğurt otu geniş bir coğrafyada yetişmesi sebebiyle iyi bilinen bir ottur ve her yörede farklı isimlendirilmiştir. Yoğurt otunun halk arasındaki isimlendirmeleri şunlardır: Boyalık, sünnetlice, kaz otu, çoban süzgeci, yapışkan otu.

Yoğurt Otu Nasıl Kullanılır?

Yoğurt otunun çok çeşitli kullanım alanları olduğu gibi oldukça çeşitli hazırlanma metotları da vardır. Bitkinin çiçekleri direkt olarak peynir üretiminde mayalama amaçlı kullanılır. Yaprakları çiğ olarak veya kavrularak yenilebilir. Tohumları kavrularak kahve haline getirilip içecek olarak tüketilebilir. Çiçeklenmiş gövdeleri sahip olduğu canlı renkten dolayı sarı boya gıda boyası şeklinde kullanılabilir. Taze bitkinin sıkılan suyunun hemoroidli bölgeye sürülmesi ile iyileşme gözlenmiştir. Yoğurt otunun en sık kullanım şekli ise çay haline getirmedir.

Yoğurt Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Yoğurt otu çayı için bir su bardağı kaynar suya 1 çay kaşığı yoğurt otu atılır ve demlenmeye bırakılır. Çay sarımtırak bir renk aldıktan sonra süzülür ve çay içmeye hazır hale gelir. Tavsiye edilen tüketim miktarı günde 2 bardaktır. Fakat yine de doktora danışılmadan kullanımı önerilmemektedir.

Yoğurt Otu Çayı Faydaları Nelerdir?

Yoğurt otu çayı hem içilerek hem de cilde ve yaralara sürülerek kullanılabilir. Çay olarak içilmesi halinde ödem atıcı, antioksidan, antimikrobiyal, ağrı kesici etki gösterir. Yoğurt otu sivilce, akne, gözenek gibi cilt sorunları için kullanılacak ise de yapılan çay soğutulup pamuk yardımıyla cilde uygulanabilir. Önce küçük bir bölgede deneme yapılmalı, şişlik ve kızarıklık gibi bir alerjik reaksiyon gözlenmediği takdirde de cildin geri kalan bölümlerine uygulanmalıdır. Pamukla uygulama yapıldıktan sonra cilt hemen yıkanmamalı 20-25 dakika beklenmelidir. Herhangi bir alerjik reaksiyonla karşılaşma durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yoğurt otu ağız yaraları için veya guatr için kullanılacak ise de yapılan çay gargara şeklinde kullanılmalıdır.

Yoğurt Otu Çayı Zayıflatır mı?

Yoğurt otu çayının direkt olarak bilinen metabolizmayı hızlandırıcı ya da zayıflatıcı bir etkisi yoktur. Fakat ödem atıcı olduğu bilindiğinden diyetlere destek ürün olarak eklenebilmektedir.

Yoğurt Otunun Faydaları Nelerdir?

Yoğurt otu eski zamanlardan bu yana tedavi amaçlı kullanılan tıbbi bir bitkidir. Özellikle halk hekimliğinde kullanımına sıkça rastlanır. Yoğurt otunun faydaları arasında şunlar yer alır:

  • Lenf şişliklerini indirir, ağrısını azaltır.
  • Yaraları iyileştirmeye yarar.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır.
  • Hipertansiyon hastalarında tansiyonu dengeler.
  • Epilepsi hastalığında nöbet sıklığını düşürür.
  • Kanser tedavisinde kullanılır.
  • Antioksidan aktivite ile vücutta oluşan serbest radikallerin miktarını azaltır.
  • Antimikrobiyal etki gösterir.
  • Pire kovucu olarak kullanılır.
  • Kökünden kırmızı boya elde edilir.
  • Guatr hastalığı için faydalıdır. Ağrıları azaltır.
  • Yaşlanma karşıtı etki gösterir.
  • Ayakkabıya konulduğunda hem ayak kokusunu giderdiğine hem de ayakların su toplamasını engellediğine inanılır.
  • İdrar söktürmeye yarar.
  • Aft olarak bilinen ağız içindeki yaralar için faydalıdır.
  • Psikolojik hastalıklara faydalıdır.
  • Halk arasındaki kullanımda uykusuzluğa iyi geldiğine inanılır.
  • Yaprak, gövde ve çiçek sürgünleri büzücü etki gösterir.
  • Cilt hastalıklarında faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini destekleyici özelliğe sahiptir.
  • Mide ve bağırsaklarda spazm çözücü etki gösterir.
  • Böbrek taşında faydalıdır. Taş düşürücü etki gösterir.
  • Hemoroid için kullanımda fayda göstermektedir.
  • Ses tellerini açıcı etkiye sahiptir.

Yoğurt Otunun Cilde Faydası Var mıdır?

Yoğurt otunun birçok metabolik ve kronik hastalıkta kullanımı olduğu gibi cilt hastalıklarında da kullanımı mevcuttur. Yoğurt otu cilt sağlığını desteklemektedir. Yoğurt otunun cilde faydaları şunlardır:

  • Hücre yenileyici özelliği sayesinde cildin daha parlak ve sağlıklı gözükmesini sağlar.
  • Düzenli kullanımda siyah nokta, akne, nemsizlik gibi cilt sorunlarına iyi gelmektedir.
  • Büzücü etkisi ile sarkmalara iyi gelerek cilde gergin bir görünüm verir. Yaşlanmayla beraber azalan cilt elastikiyetini arttırır.
  • Cilt kırışıklıklarında oldukça yaygın kullanıma sahip olan bu bitkinin anti aging özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Ciltte kolajen oluşumunu destekler ve arttırır.

Yoğurt Otu Tiroid ve Guatr için Kullanılabilir mi?

Tiroit bezi vücudumuz için en önemli yapılardan biridir. Tiroit bezindeki veya hormonlarındaki dengesizlik insan vücudunun genel sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Yoğurt otu, birçok kronik hastalıkta kullanıldığı gibi tiroid ve guatr için de bitkisel tedavi amaçlı sık olarak kullanılır. Yapışkan otu olarak da adlandırılan bu tıbbi bitki tiroid bezinin sağlıklı faaliyet göstermesinde önemli bir etkiye sahiptir. Yüksek miktarda İyot içerdiği bilinen yoğurt otu, vücuttaki iyot yetersizliğinden meydana gelen tiroid hastalığı için çok önemli bir bitkisel gıda konumundadır. Aynı zamanda antioksidan ve antimikrobiyal etkinliği sayesinde tüm hücre hasarlarını önlediği gibi tiroid hücrelerinin hasar görmesinin de önüne geçer. Yoğurt otu çayı hem içilebilir hem de gece yatmadan önce gargara yapılabilir. Yapılan gargara guatr ağrılarını dindirici etki gösterir. Yoğurt otunun bağışıklığı destekleyici etki göstermesi sayesinde virüs, bakteri, mantar gibi patojenler yok edilmekte ve genel vücut sağlığı korunmaktadır.

Yoğurt Otunun Zararlı Etkileri Var mıdır?

Yoğurt otunun günümüze kadar ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Ancak tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi aşırı miktarlarda tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle hamileler hamilelik süresince her türlü bitki kullanımından uzak durmalıdır. Atopik kişiler, kronik böbrek ve karaciğer hastalığına sahip olanlar, birden fazla kronik hastalığa sahip olanlar bu otu kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Bu kişiler düzenli kullanımdan özellikle kaçınmalıdır. Herhangi bir hastalığa ya da risk faktörüne sahip olunmasa bile yoğurt otunun bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır. Bu yönüyle kullanılan ilaçların etkisini artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca yoğurt otu oksalik asit içermesi sebebiyle mineral ve vitaminlerin emilimini azaltabilir veya durdurabilir. Ayrıca herkesin farklı bir reaksiyon verebileceği, kimine hiçbir zararı dokunmazken kimi için toksik etki gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Maranki Yoğurt Otu Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.medicalpark.com.tr/yogurt-otu-nedir/hg-3286

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.