Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?
Zeytin yaprağı çayı, antik çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak, sağlıklı bir çay için zeytin yapraklarının demlenmesi ile hazırlanan çay türüdür. Günümüzde ise geleneksel tıp alanında zeytin yaprağından faydalanılmaktadır. Yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çekerek, kalp hastalıklarını destekleyip, kan şekeri düzeyini dengeler ve cilt sağlığını düzenlemeye yardımcı olur.
Zeytin Yaprağı Nedir?
Zeytin yaprağı, barış simgesi olarak kullanılan, anti-inflamatuar özelliklere sahip ve Akdeniz diyetinin temel ürünü olan yağıda yaprağı da şifa barındıran zeytin ağacının (Olea europaea) yapraklarıdır. Uzun yıllar nezle, tropik hastalıklar ve sıtma gibi problemlerin tedavisinde kullanılan zeytin yaprağı, hücre hasarlarıyla savaşır. Yeşil ve oval şeklindedir. Zeytinyağından farklı olarak zeytin yaprağı, genellikle kuru ya da taze olarak çay formunda tüketilir zira güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Zeytin yaprağı içeriğindeki antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hasarı azaltan polifenollerdir. Bu içeriğe sahip besinlerin kanser, osteoporoz ve bilişsel gerileme gibi problemlere karşı koruyucu görevi bulunur. Zeytin yaprağında bulunan güçlü bir polifenol olan oleuropein bileşeni, antiviral, antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilere sahiptir.
Viral enfeksiyonlarlada savaşan zeytin yaprağı faydaları şunlardır:
- Zeytin yaprağı çayı üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir
- Kötü kolesterol oluşumunu önler
- Kan basıncını düşürür
- İnsülin direncini azaltır, diyabete karşı korur
- Virüs, mantar ve bakteri oluşumunu engeller
- Bağışıklığı güçlendirir
- Alerji tedavisinde kullanılır
- Kronik yorgunluğa iyi gelir
- Tokluk hissi verir, obezite riskini önler
- Uçukları tedavi eder
- Diş ağrısına iyi gelir
- Hücre yenilenmesini destekler
- Enerjiyi arttırır
- Parkinson ve Alzheimer’a karşı koruyup, beyin işlevselliğini arttırır
- Kemiklerin iltihaplanmasını önler
- Diş ağrısının azalmasına yardımcı olur
- Zeytin yaprağı ile hazırlanan su yaraların hızlı iyileşmesinde etkilidir
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Zeytin ağacından koparılmış yaprakları yıkayıp, gölge bir yere sererek 1 hafta süre ile kurutmanız gerekir. 1 çay bardağı ölçüsü için kurutulmuş 5-6 zeytin yaprağını birkaç parçaya bölüp, kaynayan suyun içine atıp, 2 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Cezvenin üstünü kapatıp, 10 dakika kadar demlemeye bırakıp süzdükten sonra çayı içebilirsiniz. Aynı tarifi hazır kurutulmuş olarak aldığınız zeytin yapraklarında 1 su bardağı ölçüsü için 1 yemek kaşığı olarak da uygulayabilirsiniz. Sabah ve akşam olarak günde 2 defa tüketerek, potansiyel faydalarından yararlanabilirsiniz.
Zeytin Yaprağı Çayı Zayıflatır Mı?
Zeytinde olduğu gibi Zeytin yaprağı içerisinde de yer alan oleuropein maddesinden dolayı tüketildiğinde ödem atma görevi görür ve yağ yakımının hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda tok tutmaya yardımcı olarak iştahın yönetilmesini sağlar ve aşırı yemenin önüne geçer. Zeytin yaprağı çayının obeziteyi önlediği de düşünülmektedir.
Zeytin Yaprağı Çayını Kimler Tüketmemelidir?
Zeytin yaprağı çayını, kronik hastalığa sahip olanları, hamilelerin ve emziren annelerin tüketmemesi önerilir. Diyabet hastalarının da uzman doktordan görüş alarak kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Tansiyon düşüklüğü yaşayanları ve glikoz seviyesi dengeli olmayan kişilerin de zeytin yaprağı çayını tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.
Zeytin Yaprağı Çayı Yan Etkileri Nelerdir?
Zeytin yaprağı çayı tüketmenin vücutta yan etkileri görülebilir. Bu etkilerin şiddeti tüketim miktarına ve kişiye göre değişiklik gösterir. Aşırı zeytin yaprağı çayı tüketiminde kişide alerjik reaksiyonlar, reflü, midede ekşime ya da solunum sıkıntısı ortaya çıkabilir. Bu durumlarda mutlaka uzman doktordan görüş alınız.
Zeytin Yaprağı Çayı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zeytin Yaprağı Çayı Kaç Gün İçilmeli?
Zeytin yaprağı çayı, günde 3 defa olmak üzere 2 ay boyunca tüketilebilir.
Zeytin Yaprağında Hangi Vitaminler Var?
Antioksidan deposu olan zeytin yaprağı, A, C, E ve selenyum içerir. Metabolizmayı hızlandırmada da etkili olan antioksidan maddeler, sindirim sisteminin rahatlamasını da sağlar.
Zeytin Yaprağı İdrar Söktürür Mü?
Zeytin yaprağı çayı vücutta ödemi atarak idrar söktürücü görevi görebilir.
Maranki Zeytin Yaprağı Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/zeytin-yapragi-cayi-faydalari-zeytin-cayi-nasil-yapilir
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.