Baharat Çeşitleri Resimli Liste: İsimleri, Kullanımı
Baharat Çeşitleri Kullanım Alanları, Özellikleri
Baharatların yeri, neredeyse bütün mutfaklarda oldukça özeldir. Sadece baharatlar için yapılmış raflar ve saklama alanları, baharatlara verilen değeri göstermektedir. Rengarenk şölen yaşatan ve envaiçeşit kokuyla insanı mest eden baharatların geçmişi, asırlar öncesine kadar uzanır.
Baharat Çeşitleri ve İsimleri
- Acı Kırmızı Biber
- Biberiye
- Çörek Otu
- Kakule
- Kekik
- Kimyon
- Köri
- Nane
- Sumak
- Tarçın
- Vanilya
- Zerdeçal
Denilir ki; çok eski zamanlarda buzdolabı olmadığı için yemeklerin ömrü çeşitli baharatlarla uzatılırdı. Bu yönüyle baharatlar sadece yemekleri lezzetlendirmek için değil aynı zamanda muhafaza etmek için de tercih edilen bir yemek unsuruydu. Aynı zamanda sıcak bölgelerde kullanılan baharatlar, vücudun nem dengesini de koruyan gıdalar olarak bilinmektedir.
Baharatların ilk olarak kullanıldığı yerler arasında Uzak Doğu’yu görebilirsiniz. Kültürel alışverişlerin sonucunda Avrupa’ya ve diğer ülkelere yayılmıştır. Tabii ülkemizin de baharatlarla geçmişi oldukça eskidir. Osmanlı Dönemi’nde yemeklerde en çok kullanılan baharatlar arasında karabiber ve zahter yer almaktaydı.
Lezzetli yemeklerin ve sağlıklı yaşamın sırrı baharatlarda saklıydı. Hatta çeşitli baharatlarla sağlık macunları yapılırdı ve vücut direnci sağlanırdı. Bu yazımızla baharatların renkli dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Şifaları ve kullanıldığı yemekler işte karşınızda! Bakalım, baharat çeşitleri ve adları konusuna ne kadar hakimsiniz ve bizim gibi bilmediğiniz yeni baharatlar da keşfedecek misiniz…
Baharat Çeşitleri İsimleri: Neye Göre Gruplandırılır?
Aktarların raflarında renk geçişi ile gözleri kamaştıran baharat çeşitlerinin isimleri sizler için listelendi. Sizin de kullandığınız baharatlar bu listede olabilir. İsmini ilk defa duyduğunuz baharatlar ise denemeye değer! Baharat çeşitleri ve isimleri listesine göz atarak sofralarınıza ekleyebileceğiniz yepyeni aromaları keşfedebilirsiniz.
- Yapraklarından Elde Edilen Baharatlar: Bu gruptaki baharatlar, bitkinin yapraklarından elde edilir. Yapraklar kurutulur ve öğütülerek yemeklerde ve çeşitli gıdalarda kullanılır. Biberiye, defne, fesleğen, kekik, nane, zahter ve tarhun bu baharatlar arasında yer alır.
- Meyveden Elde Edilen Baharatlar: Buradaki baharatların ham maddesi bitkinin meyve kısmıdır. Karabiber, kırmızı biber, kimyon, kişniş, vanilya ve yenibahar bu listede bulunmaktadır.
- Tohumdan Elde Edilen Baharatlar: Çemen otu, çörek otu, hardal, kakule, susam, bitkinin tohumundan elde edilir ve mutfakta yer alır. Tohumdan elde edilen farklı kokularda çeşitli baharatlar vardır ve çoğunun şifasından en iyi şekilde yararlanmak için onları öğüterek tüketmek gerekir.
Baharat Çeşitleri ve Kullanıldığı Yemekler
Baharat çeşitleri ve özellikleri bilindiğinde onları hangi yemeklerde kullanabileceğinizi bulmak da oldukça eğlencelidir. Baharat çeşitleri ve kullanım alanları ile ilgili yeni bilgiler öğrendikçe mutfakta daha çok vakit geçirmek isteyeceğinize eminiz.
Baharatlar yoğun olarak yemeklerde tercih edilir. Mutfağın dışında bazı baharatlar ilaç sanayisinde, bazıları ise kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle vanilya ve tarçın; kremlerde ve parfümlerde hoş kokusu sebebiyle tercih edilir. Bu başlık altında mutfaktaki lezzet sırrı olan baharatları açıklayacağız. Yemeklerde kullanılan baharat çeşitleri listesi sizler için hazırlandı:
- Et Yemeklerinde Kullanılan Baharatlar: Kırmızı et ve tavuklarınızı biraz daha lezzetlendirmek istediğinizde et baharat çeşitleri size yardım edebilir. Karabiber, kekik, sarımsak kurusu iyi iş görecektir. Tavuklarınızı marine ederken zerdeçal, köri, yenibahar, kişniş ve karabiber taneleri kullanabilirsiniz. Balık menüleriniz için defne yaprakları hoş bir tat verecektir.
- Sebze Yemekleri İçin: Her sebze yemeğine yakışacak pul biberini mutfağınızdan eksik etmeyin. Metabolizmanızı da harekete geçirecek olan pul biberi Gaziantep baharat çeşitleri arasında en çok tercih edilen bir türdür. Onsuz yemek düşünülemez. Nane ve karabiber de, salçalı ve domatesli yemeklerinize çok yakışacaktır.
- Hamur Yemeklerinde Kullanılan Baharatlar: Hamurlu yemeklerde ve hamur işi yiyeceklerinde en çok fesleğen tercih edilmektedir. Dağ kekiklerinin ve dereotunun da hamurlara vereceği lezzet oldukça keskindir. Mantı üzerinde sumak ve nane tercih edebilirsiniz.
- Salatalarınız İçin: İştah açıcı özellikleriyle yemeklerde kullanılan baharatlar, salatalarınızı da lezzetlendirebilir. Taze baharat çeşitleri ile sıcak ve soğuk salatalar hazırlayabilirsiniz. Taze nane, taze kekik ve sumak ile salatalarınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Tuz yerine sumak tercih ederseniz, daha sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.
Baharat Çeşitleri Resimli Liste: İsimleri, Kullanımı
Baharatları paketli şekilde alabileceğiniz gibi açık olarak aktarlardan da alabilirsiniz. Aktar baharat çeşitleri ile ilgili hem detaylı bilgi alma hem de taze baharatlara ulaşmak için çok iyi bir seçenektir.
Aktarlardan aldığınız ve kendi imkanlarla kuruttuğunuz tüm baharat çeşitleri insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Vücut direncini korumakla ilk görevleri başlar:
Acı Kırmızı Biber
- Baharatlar listesi içinde acı severlerin favorisi olan ve tüm damakta hakimiyet kurabilen acı kırmızı biber C vitamini içermektedir.
- Yemeklerinizde bir tutam kullanacağınız acı kırmızı biber aynı zamanda metabolizmanızı da harekete geçirir.
Biberiye
- Et yemeklerinizde tercih edeceğiniz biberiye, kokusuyla insanı rahatlattığı ve stresi aldığı bilinir.
Çörek Otu
- Kanser hücrelerini yok eden ve önleyen bir yapıya sahiptir.
Kakule
- Mide rahatsızlıklarını kısa sürede geçirir ve kapanan iştahınızı açar.
Kekik
- Tansiyon dengeler, bitki çaylarında kullanılır. Sindirim sistemini düzenler.
Kimyon
- Emziren annelerin yemeklerinde tüketmesi, bebeğin gaz oluşumunu önleyecektir.
- Yemeklerde bir tutam kullanıldığı zaman şişkinlik etkisi bırakmaz.
Köri
- Köri karışık baharat çeşitleri arasında yer alır.
- Zerdeçal, kimyon, kişniş gibi baharatlardan oluşmaktadır. Bu baharat vücut direncinizi güçlendirecektir. Keskin bir antioksidandır.
Nane
- Ferahlatan kokusuyla nefes yollarını açar.
- Soğuk algınlığı dönemlerinde daha çok tüketilmesi sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.
Sumak
- Salatalarda tuz yerine tercih edildiğinde, yağ yakımını hızlandırıcı etkisini gösterecektir.
Tarçın
- Kan şekerini düzenleyen bir baharattır. Hoş kokusu ile stresi yok eder.
- Tatlılarda ve çaylarda tercih edilir.
- Metabolizmayı canlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.
Vanilya
- Hoş kokusu ile tatlılarda tercih edilen vanilya, kişiyi sakinleştirir ve mutluluk hormonu salgılar.
Zerdeçal
- Zerdeçal tozu yemeklerde ve etlerde kullanıldığında, karaciğer sağlığı için faydalı olacaktır.
Maranki Baharat Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Maranki 7 Çeş,t Baharat Ürünümüzü İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.yeniakit.com.tr/haber/sahtere-otu-nedir-sahtere-otunun-faydalari-nelerdir-sedef-ve-egzama-hastalarina-sifa-veriyor-1684155.html
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.