Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır?
Detoks, vücutta bulunan toksinleri ortadan kaldırmak için tasarlanan kısa süreli bir diyet olarak bilinmektedir. Detoks, meyve, sebze, meyve suları ve sudan oluşan sıkı bir diyet içermektedir. Bazen detoks, şifalı otlar, çaylar ve takviyeler de içerebilir. Detoks diyeti ile şunlar amaçlanmaktadır:
- Oruç tutarak organları dinlendirilir.
- Toksinlerden kurtulmak için karaciğeri uyarılır
- Dışkı, idrar ve ter yoluyla toksin atılım sağlanır..
- Dolaşımı iyileştirir..
- Vücuda sağlıklı besinler sağlar.
Bu detoks diyetleri ayrıca obezite, sindirim sorunları, bağışıklık sistemini etkileyebilecek hastalıklar, iltihaplanma, alerji, şişkinlik ve kronik yorgunluk gibi çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olmaktadır.
Detoks neden yapılır? Detoks ne işe yarar?
Detoks diyetleri, vücuttaki toksinleri atmak için tercih edilmektedir. Vücut karaciğer, dışkı, idrar ve ter yoluyla kendini yenileme yeteneğine sahiptir. Meyve ve sebzeler gibi bitki bazlı gıdalarda bulunan lif, sindirimi yavaşlatır, besin emilimine yardımcı olur ve dışkı yoluyla toksinleri uzaklaştırır. Sindirim sisteminiz, bağırsaklarınızı bağışıklık sağlığını korumaya yardımcı olan faydalı bakterilerle beslemek için liflerden elde edilen probiyotikleri kullanmaktadır.
Detoks diyetinin faydaları nelerdir?
Detoks diyetin amacı, vücutta biriken toksinleri atmak ve vücudu temizlemektir. Çoğu gıda maddesinin, lezzet arttırıcılar, gıda boyaları ve yapay koruyucular gibi insan yaşamı için gereksiz sayılan çeşitli bileşenlerle maruz kaldığı bilinmektedir. Detoks diyeti, bu toksinleri vücuttan atmayı amaçlamaktadır. Detoks diyetinin faydaları şu şekilde açıklanabilir:
- Vücuttaki zararlı toksinlerin atar,
- Vücudu gençleştirir,
- Enerji seviyesini artırır,
- Sindirimi iyileştirir,
- Cildin parlamasını sağlar,
- Kilo vermeye yardımcı olur,
- Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye yardımcı olur,
- Kişinin kendini daha sağlıklı hissetmesini ve hastalıklardan kurtulmasını sağlar.
Detoks nasıl yapılır?
Detoks diyetlerinin farklı türleri bulunsa da çoğu birkaç gün boyunca belirli yiyecek türlerinden vazgeçmeyi ve ardından bunları yavaş yavaş diyetinize yeniden eklemeyi içermektedir. Detoks, vücudun birikmiş yağları yakmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sınırlı kalori alımıyla kilo kaybı sağlanabilir. İyi bir detoks diyeti, işlenmiş, yüksek yağlı ve şekerli gıdaların alımını sınırlandırarak ve onları daha fazla meyve ve sebze ile değiştirmekle olmaktadır. İşlenmiş gıdalardaki katkı maddeleri ve koruyucular, gıda alerjilerine, zayıf sindirim sağlığına ve kilo alımına neden olabilmektedir.
Detoks için hangi yiyecekler tüketilmelidir?
Detoks diyeti uygulayan kişiler besinleri iyice çiğnemeye, yemek yerken çok az içmeye ve her yemekten önce dinlenmeye teşvik edilmektedir. Detoks diyet planına dahil edilmesi ve kaçınılması gereken besinlerin listesi şu şekilde sıralanabilir:
Detoks diyet listesine dahil edilebilecek besinler:
- Avokado
- Greyfurt
- Kuşkonmaz
- Enginar
- Brokoli
- Karnabahar
- Lahana
- Sarımsak
- Soğan
- Zencefil
- Limon
- Yeşil çay
- Su teresi
- Pancar
Detoks diyet listesinden hariç tutulacak besinler:
- İşlenmiş gıdalar
- Kafeinli içecekler
- Tatlılar, şekerler ve çikolatalar
- Kırmızı et
Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Detoks yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
- Detoks yaparken ağrı kesici, gaz giderici ilaçlar kullanmayın.
- Kahve, sigara ve alkol tüketiminden kaçının.
- Bedensel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.
- Günde en az 3 öğün yemek yemeye özen gösterin
- Gün boyunca en az 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.
- Her gün ara öğün şeklinde meyve ve sebze tüketmeye çalışın.
Kimler detoks yapabilir?
- Hazımsızlık yaşamak, toksinlerle aşırı yüklenmiş bir vücudun detoks gerektirdiğinin çok güçlü bir göstergesi olmaktadır. Bu noktada detoks uygulamak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaktadır.
- Bitkinlik ve yorgunluk hisseden kişilerde adrenal bezler (böbreküstü) çok fazla stres yaratır. Vücuttaki uzun süreli toksik yük, adrenal yorgunluk adı verilen bir duruma yol açmaktadır. Toksinlerden kaynaklanan aşırı kolesterol seviyeleri nedeniyle bezlerin düzgün çalışmamasına neden olmaktadır. Detoks bu noktada etkili olabilir.
- Kilo vermek isteyenler detoksu tercih ederek vücuttaki toksin ve ödemi atabilir. Vücutta bulunan yağ hücrelerinin toksinleri tutma eğilimi olduğundan detoks yoluyla bu durum engellenebilmektedir.
- Vücuttan atıkların uzaklaştırılması vücudun önemli bir günlük işlevi olarak bilinmektedir. Kabızlık, antioksidan eksiliğinden kaynaklanabilir. Bağırsağa bir mola vermek ve doğal sindirim eğilimlerini geri kazanmasına yardımcı olmak için detoks etkili olabilmektedir.
Detoks ne zaman yapılır?
Detoks ,vücudun belli zaman dilimleri içinde toksinlerden arındırmak için yapılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Detoks diyetini, vücudunu toksinlerden arındırmaya ihtiyaç duyan kişilerin planlı ve uzman doktora danışarak uygulaması faydalı olacaktır.
Detoks ne kadar süre uygulanmalıdır?
Detoks süreci, 7 ila 10 gün sürebilmektedir. Bu durum, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Fiziksel ve zihinsel işlevler bu süreçte etkili olabilmektedir.
Ne sıklıkta detoks yapılmalıdır?
Yılda iki defa detoks yapmak yaygın bir uygulama olsa da sağlık durumu ve yaşam tarzına göre bu süre değişebilmektedir. Halsizlik veya çok fazla işlenmiş gıda, toksinlerden arınarak vücudu yenilemektedir.
Detoks sonrası nasıl beslenilmelidir? Detoks sonrası neler yenilmelidir?
Detoks ile birlikte vücudu toksinlerden arındırdıktan sonra iyi bir beslenme programıyla etkisini sürdürmeniz mümkün olabilmektedir. Beslenme programını, az yağlı süt ürünleri, karbonhidrat, kırmızı et, balık ve zeytinyağı gibi besinlerle zenginleştirerek, uygulayabilirsiniz.
Maranki Detoks Destekleyici Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ
Not:
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/detoks-nedir-detoks-nasil-yapilir
Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.